Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / POLITIKA
Ideja o besklasnom društvu na lokalnim izborima – radnici i seljaci bi se besplatno kupali na plaži hotela s pet zvjezdica

Ideja o besklasnom društvu na lokalnim izborima – radnici i seljaci bi se besplatno kupali na plaži hotela s pet zvjezdica

Sto godina od Oktobarske revolucije društvenom položaju i privilegijama ruske aristokracije i buržoazije ponovno prijeti opasnost. Ne u Rusiji, jer novovjeke ruske vladare tamo dobro štiti car Putin, nego u Tisnom, gdje se u glavama radnika, seljaka i poštene inteligencije počinje rađati ideja o jednakosti i besklasnom društvu.

Naime, ruski tajkun Aleksej Frolov u Tisnom na Jazini kupio je za 30 milijuna kuna od Općine Tisno 60.000 četvornih metara turističkog zemljišta na kojem kani graditi 100 milijuna eura vrijedan turistički kompleks najviše kategorije, s detoksikacijskim centrom gdje će se relaksirati i od ovisnosti liječiti nova klasa ruskih bogataša i njihova djeca.
No, neće ići glatko. Revolucionarne snage u Tisnom  kane osujetiti namjeru Frolova da plažu ogradi i tako svoje bogate goste zaštiti od miješanja s narodnim masama i njihovim siromašnim ‘zimmer frei’ gostima. U predizbornoj kampanji HDZ upozorava da trenutna SDP-ova općinska vlast ‘otvoreno lobira po državnim institucijama da se ruskom investitoru omogući koncesija na minimalno 50 godina i zatvorena plaža s ogradom’.
Uzalud 27 godina mantre o slobodnom tržištu, uzalud tumačenja da hrvatski propisi to omogućavaju, za ludu Frolov objašnjava da će turistički kompleks i plaža biti otvoreni za sve koji žele koristiti usluge…. – Gdje će se kupati naši turisti? Gdje će se kupati naša djeca? – pitanja su koja ovih dana u Tisnom ponavljaju novovjeki borci za besklasno društvo.

Emir Imamović Pirke (Foto: Tris/H. Pavić)

O ovom fenomenu razgovarali smo s Emirom Imamovićem Pirkeom, direktorom Festivala alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) čija je ovogodišnja središnja tema upravo 100. obljetnica Oktobarske revolucije.

Zašto su Rusi 1917. jurišali na Zimski dvorac?

Iz potpuno bizarnih razloga: marginalizacije Dume, dakle parlamenta, moralne kaljuže – kako bi rekao dr. Zlatko Hasanbegović – u tom tijelu vlasti, apsolutističkog upravljanja i obespravljivanja radnika koji su godinama prije, stotinama i stotinama štrajkova pokušavali izboriti pravo da, recimo, za rad budu pristojno plaćeni i da im odlazak na posao ne bude poput odlaska u radni logor.

Kome je palo na pamet da su svi ljudi jednaki i da bi trebali imati ista prava?

Jedan od najčuvenijih zagovornika društva solidarnosti, pravde i slobode vjeroispovjesti, dakle antidržavni element u svoje vrijeme, nenasilni revolucionar i propovjednik jednakosti, u povijesti je upamćen kao Isus Krist. Kako je lijepo prošao za života, znaju i militantni ateisti, a to što mu je posthumno izrečeno niz priznanja, ni njemu ni njegovim sljedbenicima baš nije dalo kruha.

Kako su se Tišnjani toga danas sjetili?

Mislim da je ključno pitanje: kako su to uspjeli privremeno zaboraviti? Koliko ja znam, Tišnjani su 1941., odlazeći u borbu protiv fašističkog okupatora, iskoristili zgodnu priliku i da se pozabave klasnim pitanjima, vjerujući da baš nije neka sreća roditi se kao siromašni težak i kao takav umrijeti, bez obzira na uloženi rad i trud.

Zašto bi se djeca ruskih tajkuna kupala zajedno s djecom tišnjanskih radnika, seljaka i poštene inteligencije?

Zato što je more prirodno dobro u koje se, još uvijek, ne naplaćuje ulaz.

Zar nismo ’90-ih i u Tisnom pozatvarali sva radnička odmarališta, Beogradsko, Tuzlansko, Slovensko…?

Naravno. Sintagma radničko odmaralište je oksimoron: radnik je biće koje radi. Odmaraju se oni za koje radnici rade.

Je li u redu da pored šampanjca, jastoga i kavijara koji će se posluživati ruskim industrijalcima i bankarima radnici Škode i BMW-a iz gepeka vade pivo i roštiljaju kremenadle i weisswurst?

Nije! Odakle im novci za kremenadle i weisswurst? I zašto roštiljaju umjesto da montiraju kotače na automobile koje će zatim kupiti na kredit?!

Uvala Jazina (Foto: Tris/H. Pavić)

Može li HDZ iz Tisnog pokrenuti izgradnju komunističkog društva kao društva bez eksploatacije i klasa?

Pod jednim uvjetom: da dožive kolektivni moždani udar i izgube pamćenje na dane kada je prvi predsjednik te stranke, dr. Franjo Tuđman, rekao kako bivši, socijalistički sustav, ne treba popravljati, već razmontirati.

Može li se ponoviti Oktobarska revolucija?

Nema u hrvatskom jeziku oktobra.

Zašto je nositelj pobune protiv kapitalizma ovdje konzervativni i bogobojazni HDZ?

Ili su se sjetili Kristovog zagovaranja socijalne jednakosti ili su se uplašili socijaldemokrate Ivana Klarina. Bilo bi dobro da je prvo, no nekako se čini da je, ipak, drugo.

Zašto Hrvate ne smeta što se njihova djeca ne mogu kupati zajedno s Todorićevom djecom?

Jer su se borili za hrvatsku lisnicu u hrvatskom džepu. Istina, nisu razumjeli da se misli na tek nekoliko džepova, od kojih je najveći Todorićev.

Zašto bi ruski bogataši bili diskriminirani u odnosu na hrvatske kolege? Nadničari i seljaci nemaju se prilike približiti hrvatskim tajkunima ni fizički ni na bilo koji drugi način?

Kako bi rekao Milijan Brkić: ovo je naša država. Ili je precizniji odgovor: njihova?

Što bi rekao Marx ili Lenjin na to da se bogati ruski ovisnici dolaze liječiti u Tisno, gdje radnička djeca danas nemaju ni za joint?

Rekli bi: djeco, zahvalite očevima što ste popušili budućnost. I sjetite se didova…
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI