Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu

Na 70. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja 2017., u programu „15 dana autora“prikazat će se kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić, a Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) ove se godine po 49. put održava od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.
Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, snimljen u produkciji zagrebačkog Kinematografa, priča je o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Film je nastao prema istoimenoj priči spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević.
Hrvatski audiovizualni centar desetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazan Moj život bez zraka, dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs. Također, predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.
Za promociju kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima 13+ Nikice Zdunić, Mliječni zub Saše Bana, Gamer Girl Irene Jukić Pranjić, Po čovika Kristine Kumrić, Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora, U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, Posljednji izazov Božidara Trkulje, Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, Grimizno Dijane Mlađenović i Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka.
Kao promocija aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija What’s Cooking in Croatia? II/2017 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj POVEZNICI.
Tags:

VEZANE VIJESTI