Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA
Karađole, Burić, Baraka i Klarić (Foto: Jozica Krnić)

Hrvatski festival putnika:
Zasluženi dobitnik lokalnih izbora

Karađole, Burić, Baraka i Klarić (Foto: Jozica Krnić)

Šesti po redu Hrvatski festival putnika u Šibeniku počinje sutra (25. svibnja), a traje do nedjelje (28. svibnja).

Samo ljubav. A ljubav je najveća u doba izbora. Lani, u neizborno doba kolere, ljubav je spala na pet tisuća kuna, zbog čega su organizatori Hrvatskog festivala putnika prijetili gašenjem ili odlaskom. Grad nije bio izdašne ruke, pa je nakon medijski popraćenog (opravdanog) nezadovoljstva glavnog putnika Nikole Barake, ipak još malo odriješio kesu.
– Ne znam po kojim kriterijima se dodjeljuju sredstava, jer imati festivale samo radi broja, a koji su od samog početka bez publike, nije niti malo dobra strategija. (…) Ako nas Grad nastavi ovako tretirati, ovo bi definitivno moglo biti zadnje izdanje festivala u Šibeniku – govorio je lani Baraka za portal Šibenik IN.
Ove godine, dakle, ljubav. Ne samo da je Grad Šibenik dao 15 tisuća kuna, nego je gradonačelnik Željko Burić na današnjoj presici bio “oduševljen ovom šibenskom pričom”. – Ova priča je sve interesantnija i na nacionalnoj razini, priča u kojoj posebni pojedinci pričaju svoje doživljaje. Sjajna je to priča, koja će u Šibenik, između ostalog, dovesti Ivicu Kostelića i S.A.R.S., popularnu grupu s ovog područja. Odlična priča na početku turističke sezone, koja je zapravo već i počela – ispričao je svoju priču Burić.

Uživo na Fejsu

Bio je tu i Dino Karađole, direktor gradske Turističke zajednice, s kojim Festival putnika nikad nije imao problema. Ove godine na račun je sjelo 20 tisuća kuna, a TZ će financirati i boravak Ivice Kostelića u Šibeniku.
– Ovo mi je osobno najdraži festival, jer sam kao dijete volio pustolovine i putovanja. Ovo je jedinstveni festival u Hrvatskoj, a Šibeniku je bitan zbog promocije – rekao je Karađole, kojeg poslovno najviše veseli dolazak američke novinarke Ashley Colburn, dobitnice Emmyja. – Turistička zajednica zajedno s partnerima NCP-om, hotelom Life Palace, agencijom 385 i Wave Sailing centrom dogovorila je snimanje kratkog videa o Šibeniku u režiji Ashley Colburn i njezinog producentskog tima, što ćemo realizirati tijekom srpnja i to je odličan način prezentacije Šibenika na svjetskoj razini – kazao je Karađole.
Nikola Baraka najavio je i da će ove godine cijeli festival biti prenošen uživo preko live streama na Facebooku, a od noviteta tu su još i projekcije filmova. Također, s obzirom da reputacija ovog odličnog šibenskog festivala nezaustavljivo raste, rečeno je i da organizacija već iduće godine planira pozvati svjetske face, poput britanskog TV-autora Simona Reevea i montipajtonovca Michaela Palina.
Po četvrti put će, u sklopu festivala, biti dodijeljena i nagrada “Dijana Klarić”, koja je ustanovljena u spomen na mladu šibensku putnicu, a dijelit će se u ovim kategorijama: najbolji putopis, najbolja fotografija, najbolji putopisni projekt i putnik/putnica godine.
– Svečana dodjela nagrada bit će održana 28. svibnja u 17 sati u šibenskom Kazalištu. Ove smo godine primili stotinjak prijava, veliki je odaziv i puno je zvučnih imena s putopisne scene, tako da stručnom žiriju nije lako odabrati najbolje – kazala je Dijanina sestra, Maja Klarić, provjerena šibenska putnica.
Kompletan program Hrvatskog festivala putnika proučite NA OVOM LINKU.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI