Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA / VESELI KUTAK
HRAST/HKS u zoni TEF-a: Valentina Jurin, Hrvoje Zekanović i Nikica Pendžer (Foto: TRIS)

Hrast/HKS:
Gardaland na TEF-u za Šibenik 22. stoljeća

HRAST/HKS u zoni TEF-a: Valentina Jurin, Hrvoje Zekanović i Nikica Pendžer (Foto: TRIS)

Zemljište na rubu Šibenika veliko 272 tisuće kvadrata, vrijedno više od 370 milijuna kuna, u dugu oko 150 milijuna, glavno je predizborno oružje svih dosadašnjih kampanja.

Zona TEF-a, odnosno nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, koju je čak i Rambo Amadeus opjevao na OFF festivalu prije dvije godine, neiscrpno je vrelo predizbornih obećanja i prepucavanja. Jučer je tom pustopoljinom prošetao ministar Goran Marić, obećavši da mu je TEF “najvažniji projekt njegova mandata”.
Danas je tamo boravio Hrvoje Zekanović, kandidat koalicije Hrast-HKS za šibenskog gradonačelnika, u društvu svojih možebitnih dogradonačelnika Nikice Penđera i Valentine Jurin.
– Pred svake izbore slušamo pričuj o TEF-u, tako je i ovoga puta. Prije 23 godine su srušeni dimnjaci, ugašena je tvornica, tada smo pljeskali tome. Nažalost, od tada se ništa nije promijenilo. Drago mi je što je ministar Marić jučer bio ovdje i obećao da će mu ovo biti prioritetni projekt. Nažalost, moram reći da imam deja vu, uvijek nekoliko dana prije izbora dolaze ministri i gradonačelnici najavljujući promjene u TEF-u. Međutim, oči nas ne varaju; 23 godine situacija je identična, osim rušenja zgrada nijedan kamen nije pomaknut – rekao je Zekanović.
– Neki će se izvlačiti na sređivanje dokumentacije, na hipoteku. Isto tako, nikom nije jasno ni što se dogodilo s tim dijelom dugovanja prema INA-i. No, ključno je pitanje postoji li interes za ovu zonu i zašto nitko nije napisao poziv za iskaz interesa? To je vrlo jednostavna stvar, na internetu ćete naći primjere kako se raspisuje poziv – istaknuo je Zekanović i pokazao isprintani poziv za iskazivanje interesa za neko zemljište u Nigeriji. Našao ga je, kaže, nakon pet minuta surfanja.
Ono što bi se moglo napraviti, rekao je HRAST-ov kandidat za gradonačelnika, jest da se zona TEF-a proda, skupa s hipotekom, ostatak novca ostao bi u gradskom proračunu, a kroz prostorno-plansku dokumentaciju moglo bi se uvjetovati uređenje. Hrvoje Zekanović, pak, nije za tu opciju, već za ovu: – Model koji bih ja predložio jest da se ovdje pod hitno pronađe investitor i s njim dogovori pravo građenja. I to na način da mu se, sukladno podmirenju dugova vjerovnicima, produži rok na koji će dobiti pravo gradnje. To je model koji funkcionira, a investitoru se može olakšati njegovo investiranje i kroz smanjenje ili oslobođenje od komunalne naknade.
Isto tako, obećao je da će 5. lipnja, nakon eventualne pobjede u drugom krugu izbora, pokucati na vrata ministra Marića i podsjetiti ga da napravi ono što je jučer na prostoru TEF-a obećao.
A što bi Hrvoje Zekanović rado vidio na zoni TEF-a: – Namjenu ovog prostora mora osmisliti tim stručnjaka, a to nisam ja. Osobno bih ovdje volio vidjeti sadržaj koji će donijeti dodanu vrijednost, nešto što će promijeniti lice Šibenika. Da to ne bude zona stanovanja ili klasična turistička zona, već nešto što će biti landmark, nešto što će od Šibenika učiniti grad 21. ili 22. stoljeća. E sad, da ja kažem da tu bude nekakav aquapark ili Gardaland… ne bih ovog trenutka prejudicirao, ali dodana vrijednost mora biti.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI