Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
MEDIJI
Branka Valentić (foto prinetscreen N1)

Hina:
Za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić

Branka Valentić (foto prinetscreen N1)

Kako javlja Hina, Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), u četvrtak navečer je, nakon višesatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije, za ravnateljicu izabralo Branku Valentić, koja je Hinu vodila i protekle četiri godine.

Tako će Hinu, koja je u proteklom mandatu Branke Valentić doživjela značajne poboljšice, nastaviti voditi osoba koja je velikim dijelom zaslužna za uspješno djelovanje i poslovanje agencije, te za visoke profesionalne stadarde Hininih djelatnika.

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sisitematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.
Peteročlano Upravno vijeće Hine izabralo je Valentić između šest kandidata. Uz Valentić, svoje programe su predstavili još novinari Ivan Kujundžić, Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran i Neven Pavelić.
Dvojica od kandidata oštro su komentirala otvoreno pismo koje su Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hinin ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) proteklih dana poslali Upravnom vijeću Hine, a u kojemu se poziva vijeće da izabere kandidata s najboljim programom te uz ostalo navodi kako je “malo vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji”.
Željko Valentić za pismo je rekao da je pristrano i otvoren poziv da se glasa za dosadašnju ravnateljicu, dok je Neven Pavelić ustvrdio da je riječ o “pamfletu”.
Od kandidature je prethodno odustao Nenad Bach, dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini, uz obrazloženje da je “politika uplela prste u izbor ravnatelja u Hini, a on ne želi davati legitimitet nečemu što nema veze sa zakonima”.

Branka Valentić (foto prinetscreen N1)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI