Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
GONG: Ako nema većine Sabor se mora raspustiti!

GONG:
Ako nema većine Sabor se mora raspustiti!

Kako bi se spriječila moguća zloupotreba vlasti obilježena brojnim ustavno-pravnim prazninama, GONG traži da Vlada odmah zatraži izglasavanje povjerenja novim ministrima. Ako u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore.

Hrvatski sabor ne smije otići na pauzu pred lokalne izbore sve dok se ne riješi ova politička kriza koja je započela nakon što je predsjednik Vlade jednostrano razriješio ministre iako za to nije imao odgovarajuću ustavno-pravnu osnovu. Nedopustivo je da neka od najvažnijih ministarstava – pravosuđa, unutarnjih poslova, uprave, te energetike i zaštite okoliša – vode kvazi-ministri bez ikakvog demokratskog legitimiteta, upozoravaju iz GONG-a.
Ustav RH, ističu iz GONG-a,  jasno propisuje da čelne osobe ministarstava mora potvrditi Hrvatski sabor. Državni tajnici koje je premijer Plenković postavio na naprasno sazvanoj telefonskoj sjednici Vlade nemaju ovlasti voditi ministarstva kojima su trenutno na čelu.
“Nepoštivanje propisa i procedura od strane vladajućih dodatno nanosi nesagledive posljedice na povjerenje građana u političke institucije i politiku općenito. Nedopustiva je i opasna manipulacija javnosti evidentnim pokušajima zloupotreba praznina u političkim procesima, a u svrhu unutarstranačkih i drugih političkih obračuna, što se k tome predstavlja kao poštivanje demokratskih standarda i procedura”, stoji u priopćenju GONG-a.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI