Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KULTURA / VESELI KUTAK
Fortress ReInvented: live stream, touch screen totemi, tablet-audio vodič i digitalizacija cisterni

Fortress ReInvented:
live stream, touch screen totemi, tablet-audio vodič i digitalizacija cisterni

…a sve to u Šibeniku pomoću novodobivenih para iz europskih fondova.

Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku (uz Muzej grada Šibenika kao glavnog partnera u projektu), Općina Klis, Muzej grada Zenice i Opština Herceg Novi udruženim su snagama od europskih fondova dobili nešto manje od deset milijuna kuna za realizaciju projekta “Ponovno osmišljena Tvrđava (Fortress ReInvented) – Inovativni pristup i digitalni sadržaji u povijesnim fortifikacijskim spomenicima”.
– Razmišljajući o tome što će biti prikladno za ovaj natječaj, detektirali smo određene prostore u tvrđavi za koje nam se čini da bi trebali na potpuno novi i suvremen način biti predstavljeni javnosti, a to su naše dvije cisterne. Cilj je uvesti digitalne inovacije u povijesni prostor, to je okosnica priče – rekla je danas Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.
Tvrđava sv. Mihovila će, od ukupno dobivene svote, imati na raspolaganju skoro 6 milijuna kuna, koje će biti, dakle, utrošeni na digitalnu prezentaciju cistreni, ali i za:
– Live strem prijenos između tvrđava, touch screen toteme u središtu grada i tablet-audio vodič kroz kulturno bogatstvo grada Šibenika – izgovorio je gradonačelnik Željko Burić.
Na druženju s novinarima bio je i Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika: – Uvodimo tehnologiju 21. stoljeća , prikazat ćemo svo bogatstvo i povijest grada, koji na obali Jadrana ima najbogatiju povijest srednnovjekovnog razdoblja.
Ugovor će se potpisati u srpnju, provedba projekta trajati će 21 mjesec, a sve bi trebalo biti gotovo do ožujka 2019. godine.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI