Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / MEDIJI
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Dodijeljene HND-ove nagrade Velebitska degenija:
Rudež, Čorkalo, Škrinjarić i Janković

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Zbora novinara za okoliš HND-a po 19. je put dodijelio nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša. Dobitnici za 2016. godinu su:

1. Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista za najbolji prilog u tisku i internetu „Hrvat koji čisti oceane“
Među pristiglim radovima za tisak i internet Ocjenjivački odbor najboljim je ocijenio pristigle radove novinarke Jutarnjeg lista Tanje Rudež izdvojivši posebno tekst pod naslovom „Hrvat koji čisti oceane“, objavljen 22. kolovoza 2016.godine. Jednako kvalitetnima ocijenio je i druga dva rada Tanje Rudež i to: „Hans Joachim Schellnhuber: Da, deklarirani sam agnostik, ali papa Franjo me imenovao svojim ambasadorom“, objavljen 19. studenog 2016. godine i „Još 226 biljnih vrsta moglo bi nestati poput jabučnog karanfila“, objavljen 12. svibnja 2016. godine.
Tanja Rudež dugogodišnja je znanstvena novinarka Jutarnjeg lista koja preispituje i ulogu tehnološkog napretka u ekologiji i očuvanju okoliša i prirode. Razgovor s poznatim znanstvenikom i vodećim svjetskim klimatologom Schellnhuberom jedan je od onih koji podižu vrijednost novinara i novinarstva. Tu je i zabrinjavajuća inventura ugroženih biljaka i vrsta u Hrvatskoj na koju ne ostajemo ravnodušni. A zatim i intrigantna, zanimljiva i sasvim nova priča o revolucionarnom sustavu za eliminaciju i prikupljanje plastičnog otpada iz mora koji je izumio Nizozemac hrvatskog podrijetla Boyan Slat, čiji otac živi u Istri.
Tanja Rudež je svojim novinarskim radom pridonijela popularizaciji znanosti, a Britansko udruženje znanstvenih pisaca proglasilo ju je 2015. godine najboljom europskom znanstvenom novinarkom.
2. Ivan Čorkalo, novinar Nova TV, za najbolji televizijski prilog „Smeće u Jasenovcu“
Kada je riječ o istraživačkoj novinarskoj priči, gotovo bez premca je priča „Smeće u Jasenovcu“ autora Ivana Čorkala, ispričana na način emisije „Provjereno“ Nove TV, objavljena 27. listopada 2016. godine.
„Ekološka bomba ili samo lokalno smetlište?“, zapitao se kolega Čorkalo nakon dojave mještana Jasenovca da se četvrtkom i petkom navečer te praznikom mjestom širi nesnosan smrad. Tako je krenuo u istraživački pohod na smetlište i u potragu za prozvanim direktorom komunalnog poduzeća.
Nakon priloga brojne su inspekcije izašle na teren i otkrile nepravilnosti, te je nekim tvrtkama odmah zabranjeno odlaganje otpada.
Ivan Čorkalo je izvještavao iz ratnih zona i o sukobima iz Sirije, a u ekipi „Provjerenog“ je od 2016. godine.
3. Tea Škrinjarić, novinarka Radio Quirinus, za najbolji radijski prilog autorica emisije „Čuvarkuća“
U kategoriji radijskih priloga Ocjenjivački sud je ocijenio pozitivnim aktivno uključivanje lokalnih radio postaja u teme koje se tiču zaštite okoliša i prirode pa tako i sve veći broj prijavljenih emisija na naš natječaj.
Sisački Radio Quirinus sa emisijom „Čuvarkuća“ autorice Tee Škirnjarić ostavio je poseban dojam zbog raznolikosti sugovornika, zbog izuzetnog pristupa djeci predškolskog uzrasta , njihovog promišljanja o okolišu i poruke o značaju edukacije od malih nogu. O projektu edukacije, ulozi odgojno obrazovnih ustanova i usmjeravanju djece u ekološki osviještene sudionike govori i voditeljica projekta eko škole a sve se isprepliće pametnim mislima i zaključcima malenih o zaštiti prirode i životne okoline.
4. Mirko Janković, fotoreporter časopisa Sensa, za najbolju fotografiju-fotoreportažu autor fotoreportaže „Život na održivom imanju“
Protekle godine uvedena je nagrada za najbolju fotografiju ili fotoreportažu, a ove godine prvi put je i dodijeljena Velebitsku degeniju u toj kategoriji. Nije se bilo lako odlučiti među prispjelim radovima vrlo kvalitetnih fotoreportaža i fotografija koje svjedoče o šteti koju nanosima okolišu i onih koje govore o pozitivnoj i ljepšoj strani kada čovjek svojim ponašanjem doprinosi očuvanju okoliša.
Prevladala je misao da oni koji čine dobro okolišu , pozitivno utječu na svijest građana i njihovu edukaciju te zaslužuju nagradu. Tako Velebitska degenija odlazi u ruke Mirka Jankovića, iskusnog fotoreportera za fotoreportažu „Život na održivom imanju“, a riječ je o ekološkom recikliranom imanju Vukomerić, objavljenoj u časopisu Sensa. Među fotografijama posebno se izdvaja serija o autohtonoj turopoljskoj kući koja je bila kamen temeljac imanja.

 

Ocjenjivački odbor Zbora novinara za okoliš HND-a za nagrade Velebitska degenija za 2016. godinu u skladu s propozicijama natječaja radio je u sastavu: Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a, Darko Alfirev, Lidija Komes, Darko Horvatić, Nada Kolega, Marina Bujan i Davorin Marković. Na natječaj je stiglo 49 prijava, od toga 17 radova u kategoriji tisak i internet, 14 priloga s televizije, 5 radijskih emisija te 10 prijava iz kategorije fotografija-fotoreportaža.
Čestitamo svim dobitnicima, a u ovom svečanom trenutku ne možemo se ne prisjetiti prošlogodišnje dodjele Velebitske degenije, kada je jedan od slavodobitnika bio novinar i urednik portala TRIS, Goran Šimac.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI