Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / POVIJEST/SADAŠNJOST
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Arheološki vodič:
šibensko-kninsko-županijski rođendanski poklon turistima

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Nije urnebesan kao ‘Vodič kroz galaksiju’, no podjednako je koristan.

Od Tarca i Gradine, preko Mrdakovice i Bribira, pa do Burnuma i Svetog Spasa. Ukupno dvadeset najatraktivnijih nalazišta u Šibensko-kninskoj županiji nalaze se u danas predstavljenom Arheološkom vodiču, čiji su urednici arheolozi Emil Podrug i Jelena Jović, a koji je grafički oblikovan u dizajnerskom studiju 2FG.
Iako tako ne izgleda, rođendanski je to, ustvari, poklon kojega slavljenica Šibensko-kninska županija (navršila dvadesetu) poklanja turistima. Oni će u Vodiču dobiti detaljni uvid (mapa, opisi i fotografije) te, bude li im se dalo, krenuti u obilazak.
Knjižica je džepnog formata, a novinari su danas na promociji slušali o njoj oko 45 minuta, duplo više nego što bi nam trebalo da je pročitamo od korica do korica. No, radi se o značajnom turističkom projektu, pa ‘ajd…
– Želja nam je bila predstaviti ono što imamo, a imamo, eto, najmanje dvadeset vrhunskih arheoloških nalazišta. Cilj je potaknuti sve koji dođu u posjed ovog dokumenta da upoznaju arheološku baštinu i da se rasprše po Županiji koja je bogomdana – rekao je župan Goran Pauk na promociji.

Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru i Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika (Foto: Hrvoslav Pavić)

A sve je to u funkciji promicanja kulturnog turizma koji u pravilu podrazumijeva turiste kojima koktel u beach baru ne označava vrhunac ljetovanja. – Da bi se kulturna baština približila finalnom konzumentu, tj. kulturnom turistu, ima jedan svoj specifikum, a to je da mora biti pravilno interpretirana i prezentirana. Vjerujemo da je ovaj Vodič jedan od modela upravo takve prezentacije – kazala je Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.
Irena Radić Rossi s Odjela za Arheologiju Sveučilišta u Zadru je, nakon poduže page-by-page analize, spomenula nešto što potvrđujemo kao istinu – najteže je pisati kratke, a sadržajne tekstove. A tekstove za Arheološki vodič pisali su se u Muzeju grada Šibenika, Gradskom muzeju Drniš, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Hrvatskom restauratorskom zavodu – Odjel za podvodnu arheologiju te na Sveučilištu u Zadru – Odjel za arheologiju gdje je, pretpostavljamo, baš Radić Rossi imala svoje prste na tastaturi.
Predstavljeni Vodič, dakle, plod je zajedničkog rada Muzeja grada Šibenika, Šibensko-kninske županije te županijske Turističke zajednice. Upravo tu suradnju, Irena Radić Rossi s Odjela za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, ističe kao “dobitnu kombinaciju”. – Jedna znanstvena ili baštinska institucija sama za sebe ne može ništa, kao što ni jedna županija, bez suradnje sa strukom, ne može na ispravan način promovirati svoju baštinu. A sve to skupa ne može se bez sudjelovanja turističkih zajednica – rekla je Irena Radić Rossi.
Arheološki vodič, punim imenom Arheološki vodič po Šibensko-kninskoj županiji, je objavljen. Ne morate biti turist da biste ga potražili jer, sigurni smo, o većini podataka u njemu niste pojma imali. Znamo po sebi…

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI