Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / REPORTAŽE
S 9. Sajma... (Foto: Jozica Krnić)

Agroturističko druženje u Skradinu:
Zagor, Isus i kikiriki iz Argentine

S 9. Sajma... (Foto: Jozica Krnić)

Bili smo na redovitom godišnjem radno-prehrambenom posjetu Sajmu agroturizma u Skradinu.

Novinarima je, a to je valjda u svakoj županiji pa i u ovoj Šibensko-kninskoj, već poprilično mučno od predizbornog terora, a kiselina iz želuca proradi još i jače kad se sjetimo da kampanja zapravo još službeno nije ni započela. Deveti sajam agroturizma u Skradinu, njegovo jučerašnje otvorenje, bio je dakako još jedna predizborna modna pista, kojom su uvučenih trbuha prošetali lovci na glasove.
Kandidati svih mogućih stranaka. I svima je stalo do županije, svima je na prvom mjestu dobrobit i prosperitet običnih građana, svi su optimisti i svi su ponosni na Sajam. I svi imaju nekoliko projekata u rukavu.
Pa su se tako i na bini izmjenjivali oni koji prepoznaju potrebu očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti naše županije, pa onda oni koji znaju da je ŠK županija međunarodno prepoznatljiva u turističkom i gastronomskom smislu, zatim oni koji su zaključili da su turizam i poljoprivreda temeljne djelatnosti razvoja naše županije ili oni koji tvrde da županija zna kojim putem ići, kako i što razvijati.
Sve potencijale imamo, na pravom smo putu, opravdani optimizam pršti, samo što nam je županija, pukim slučajem, najnazadnija od svih jadranskih. A ni na nacionalnoj rang-listi ne stoji najbolje.
Nema veze, ionako smo tijekom svečanih govora bili ispred šatora i gledali ljude kako jedu poljičke soparnike od 7 kuna. Sasvim povoljno. I naletjeli na Garija Cappellija, ministra turizma, koji je upravo kupio maslinovo ulje iz skradinskog kraja. – I u mojoj Primorsko-goranskoj županiji imamo dobro ulje, ali ja sam uvijek preferirao dalmatinsko. Uglavnom s Brača – rekao nam je Gari.

Gari Cappelli nakon šopinga u Skradinu (Foto: Jozica Krnić)

I onda je upao u blagu euforiju: – Danas sam jako ugodno iznenađen što je u periodu od desetak godina ovakav napredak postignut, korak od sedam milja. Oduševljen sam s ovakvim kvalitetnim proizvodima, dobrom organizacijom, ekološkom ambalažom, dizajnom… vodi se briga o svakom detalju. Dakle, ovo nije jedan od sajmova gdje se samo želi nešto prodati, nego se želi prezentirati kvaliteta i prodati ono što zbilja vrijedi. Budućnost ovog sajma uopće nije diskutabilna, mislim da će se uskoro prostor na kojem se održava morati širiti – rekao je ministar za TRIS.
Gari je bio prvi put na Sajmu agroturizma, pa ne zna da uvijek postoji središnja tema, koje izlagači nisu ni svjesni. Prije dvije godine, sjećamo se, bilo je na stotine proizvoda od konoplje, od brašna do tjestenine. Konoplja je tada bila hit, dok jučer nismo vidjeli niti jeftinu ogrlicu s listom marihuane. Ove godine – među uobičajenom i bogatom ponudom mesa, sira, kolača, bilja, ručnog rada i alkohola – došlo je vrijeme superheroja, strip-junaka, povijesnih ratnika i nogometnih klubova.
Na Sajmu, koji organiziraju Šibensko-kninska županija i njezina Razvojna agencija, predstavlja se, kaže propagandni materijal, ukupno bogatstvo naše županije, od autohtonih i tradicijskih ruralnih proizvoda i usluga, etno i gastronomskih specijaliteta, kulturne baštine, folklora, starih zanata te turističke ponude na obiteljskim domaćinstvima ruralnih područja.
Gdje tu spadaju Spider-Man, Zagor i Čiko, Barcelona, Real i Juventus, Isus i Gospa, nije definirano. U kulturnu baštinu možda. Jedan od kompleksnijih suvenira bio je boj Mlećana i Hrvata na šahovskom polju. – To je prikaz najmanje kontroverzne legende o nastanku hrvatskog grba – rekao nam je netko s leđa.
Sajam u Skradinu, procjenjuje se, posjetit će oko 20 tisuća ljudi, a izlagača je oko dvjesto iz cijele države. Među njima i stare prijateljice TRIS-a iz kninske udruge Naše ognjište, stručnjakinje za tradicionalno pletenje i tkanje predmeta od čiste runske vune. – Posao i dalje ide, mada osjećamo da ljudi imaju sve manje novca. Ali dobro, upravo smo dobile narudžbu od jednog hotela na Mljetu – govori nam Ojdana Vještica, glavna „ognjištarka“.
Sreli smo i još jedno prepoznatljivo lice, Zvonka Madunića, književnika koji je u Skradinu uz svoje knjige prodavao i luksuzno upakiranu rakiju. Biznis se proširio, a Zvonko ima i vijest vezanu za njegovu najpoznatiju knjigu poratne tematike „Glu“: – Poslao sam prvu verziju scenarija HAVC-u i dobio sam ohrabrujući odgovor. Vidjet ćemo što će biti dalje.
Sajam agroturizma u Skradinu na dobrom je glasu, među ostalim, i zato što je degustacija hrane po štandovima gotovo pa obavezna. Nakon što smo pobrstili reklamne primjerke svih mogućih vrsta kulena, pršuta i sira, naš besplatni predprvomajski doručak zaokružili smo maslacem od kikirikija na štandu riječkog obrta „First in the Raw“ (kikiriki je, kažu nam, kvalitetni iz Argentine, a ne onaj uobičajeni kineski) te smo sve zalili čajem od mikorizirane stevije (gospođa Anita iz Donje Stubice naučila nas je da je mikoriza prirodna simbioza biljaka i određenih vrsta gljiva u tlu).
Radno-prehrambeni posjet Skradinu zaključili smo šibenskim craft pivom Mihovil izvaljeni na livadi pored Krke. Ako zbog ničeg drugog, zbog toga se isplatilo. Deveti sajam agroturizma traje još danas, stignete, a ni političara neće bit’…
Fotogalerija Jozice Krnić:

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI