Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
64. Pula film festival: Jedno od najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije

64. Pula film festival:
Jedno od najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije

U Hrvatskom programu 64. Pulskog filmskog festivala, koji se održava od 15. do 22. srpnja, bit će prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i šest koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.

U Areni će hrvatske premijere imati filmovi Agape Branka Schmidta, Mrtve ribe Kristijana Milića, Kratki izlet Igora Bezinovića, Fuck off I love you Anđela Jurkasa, Dom Darija Pleića i Raspuštenice Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi Zbog tebe Anđela Jurkasa, Goran Nevija Marasovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.
U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi ZG 80 Igora Šeregija, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić i Anka Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora Transmania i Jedno ubojstvo za van Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića Egzorcizam.
U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su Sieranevada Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska Roumena Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska Catalina Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski Dan kada je moj otac postao grm Nicole van Kilsdonk te Kuća drugih Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski Pođi sa mnom Igora Šterka, belgijsko-hrvatski Uzvodno rijekom Marion Hänsel, talijansko-hrvatski  Babilonske sestre Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska Hiljadarka Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska Naša svakodnevna priča Ines Tanović.
O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom,a  članovi su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

64. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 15. do 22. srpnja, danas su Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavili ravnateljica festivala Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković. Ravnateljica Festivala Gordana Restović izrazila je zadovoljstvo iznimno jakim izdanjem ovogodišnjeg 64. nacionalnog filmskog festivala:
– Raduje nas ovaj iznimno velik i važan Festival koji iz godine u godinu raste, ugošćuje sve veći broj redatelja i producenata te predstavlja najbolje iz hrvatske kinematografije. Bez lažne skromnosti ove godine ljubiteljima filma predstavljamo do sada najveći broj naslova iz Hrvatskog programa. Oduvijek je Festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom.
Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković  istaknuo je kako ovogodišnja Pula bilježi izrazito veliki broj filmova:
Riječ o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije.
Organizacijski tim Festivala najavio je i skorašnje novosti vezane uz ostale filmske programe koji nas očekuju na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Filmovi Kratke Pule i Međunarodnog programa bit će uskoro objavljeni, a opširnije o svim programima 64. Festivala možete pročitati na www.pulafilmfestival.hr
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI