Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA / UKRATKO
U američkim kinima ponovno na repertoaru ‘1984.’

U američkim kinima ponovno na repertoaru ‘1984.’

Art-kina diljem SAD-a u znak protesta protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa, sutra prikazuju filmsku adaptaciju kultnog romana “1984.” Georga Orwella.

Zajednička je to akcija protiv prijedloga Trumpove administracije da se smanje sredstva za kulturu i potpuno ukine Nacionalna zaklada za umjetnost.
– Podupiremo Nacionalnu zakladu za umjetnost i svaki pokušaj ukidanja takvog programa vidimo kao napad na slobodu govora i kreativnog izražavanja kroz umjetnost. Ovaj nacionalni događaj pruža priliku da se čuje i naš glas, ističu organizatori.
Datum 4. travnja za prikazivanje filma “1984.” nije izabran slučajno. Naime upravo tog datuma glavni lik romana Winston Smith počinje pisati dnevnik kao znak pobune protiv represivne vlade.
“Orwellov portret vlade koja proizvodi vlastite činjenice, zahtijeva potpunu poslušnost i demonizira strane neprijatelje, nikad nije bio aktualniji. Želimo potaknuti kina da se izbore za naše najosnovnije vrijednosti: slobodu govora, poštivanje bližnjih i jednostavnu istinu da ne postoje “alternativne činjenice”. Čineći ono što rade najbolje -prikazujući filmove, kina mogu pokrenuti prijeko potreban dijalog u zajednici u vrijeme kad su istina i temeljna ljudska prava pod napadom. Kroz sudjelovanje velike mreže kina diljem zemlje ove projekcije žele potaknuti ljude na komunikaciju i otpor protiv aktualnih pokušaja da se potkopaju najosnovnija načela našeg društva”, stoji u zajedničkoj izjavi organizatora filmskih projekcija.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI