Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Prazan Europski parlament (foto TRIS/G. Šimac)

Strože kontrole na tzv. slobodnim granicama – T. Picula:
Prijetnje blokadom jedne članice EU-e drugoj su neprihvatljive

Prazan Europski parlament (foto TRIS/G. Šimac)


Od danas se očekuju značajne gužve na graničnim prijelazima između Hrvatske i drugih država zbog detaljnijih provjera putnika. Tako će i takozvane slobodne granice između članica Europske unije biti znatno manje slobodne. Razlog za to je sigurnost, a sve radi terorističkih napada u Parizu, Bruxellesu i drugdje. No od tih je napada prošlo već dosta vremena, pa neki ove strože kontrole na granicama smatraju nedovoljno svrhovitim i zakašnjelim sigurnosnim maltretiranjem, te direktnim nasrtajem na tzv. slobodu kretanja.

Ovom prilikom se javio i domaći zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji pojašnjava kako ‘počinje  primjena direktive EU o sistematskoj kontroli svih građana kad ulaze i izlaze iz Schengena’. On bi o tome valjda trebao znati nešto više jer je, kako ističe, na ovoj direktivi radio kao ‘izvjestitelj u sjeni u ime odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET)‘.
– Zbog jačanja kontrole vanjskih granica, odnosno revizije zakona o schengenskoj granici, očekuju se gužve na graničnim prijelazima Hrvatske sa susjednom Slovenijom već ovog vikenda. Naime, detaljnija provjera putnih dokumenata odnosit će se sada ne samo na državljane trećih država, već i državljane Europske unije. Osim vizualne kontrole, svi dokumenti će se provjeravati i optičkim čitačem u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te zbirkama podataka nacionalne policije. Reakcija je to na tragične posljedice terorističkih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj koje su, između ostalog, rezultat nedostatka prakse razmjene podataka među zemljama članicama – pojašnjava esdepeovac Picula.
Međutim ‘izvjestitelj u sjeni’ Picula poručuje iz središta Europe i kako ‘ne smije biti diskriminacije među članicama EU te da se provedba kontrole putnika ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe!’.
– Iako ova uredba utječe na slobodno kretanje građana, moramo podržati prijedloge koji nam omogućavaju veću sigurnost. Pritom želim naglasiti kako će provedba zasigurno imati implikacije na vrijeme čekanja na prelazak granica, zbog čega je potrebno osigurati adekvatne tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske kapacitete granične kontrole, osobito na najfrekventnijim graničnim prijelazima u vrijeme godišnjih odmora. Podsjećamo, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je početkom godine poručio da bi u slučaju ignoriranja arbitražne presude o graničnom prijeporu, Hrvatska mogla pretrpjeti šteti, što bi posebice osjetili turisti na granici u vrijeme turističke sezone – veli Picula rekavši da su prijetnje blokadom jedne članice Europske unije drugoj neprihvatljive.
Osim što su takve izjave slovenskog političara neprihvatljive, čini se i kako su lišene razuma, te su osim ‘protiv’ Hrvatske usmjerene i protiv vlastitog naroda. Naime,  veliki broj Slovenaca za vrijeme turističke sezone onako preseli upravu u Hrvatsku, gdje imaju kuće i brodove ili pak provode godišnje domore, pa valja vidjeti kako bi izgledala takva blokada, i koliko bi se s njome slagali ‘obični’ Slovenci.

Prazan Europski parlament (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI