Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
MEDIJI / SVIJET / UKRATKO
Povijesni prvi objavljeni tekst (foto: printscreen Southern Metropolis Daily iz Guangzhoua)

Spas za hrvatske medije:
Kinezi zaposlili prvog kolegu robota-novinara Xiao Nana

Povijesni prvi objavljeni tekst (foto: printscreen Southern Metropolis Daily iz Guangzhoua)

Izvrsna vijest za uprave hrvatskih (i šire) novina, portala, televizija i radija koje se još nisu riješili svih novinara: Kinezi su zaposlili prvog novinara-robota. Piše i ne prima plaću. Kineski tabloid Southern Metropolis Daily iz Guangzhoua objavio je nedavno prvi novinski članak koji je napisao robot-novinar Xiao Nan. Novozaposleni novinar je napisao tekst duljine 300 znakova u kojem izvještava o prometnoj gužvi na tamnošnjem Proljetnom festivalu (Spring Festival).

Kolega robot Xiao u tekstu ističe, među ostalim, kako su na linijama iz Guangzhoua prema Pekingu, Luoyangu, Nanchangu i Guiyangu sve karte rasprodane, no ako se požuri još se može uhvatiti mjesta u smjeru Daliana, Zhengzhoua, Qingdaoa, Šangaja, Nanjinga i Nanninga.
– Nešto karata ima i za brzi vlak prema Nannjingu, ali cijene karata su skupe – precizno izvještava automatizirani žurnalist Xiao Nan, ako smo pravilno uspjeli prevesti tekst s kineskog jezika.

Napiše tekst za 1 sekundu

Kako kaže ozareni profesor Wan Xiaojun, voditelj tima za razvoj robota-novinara sa Sveučilišta u Pekingu, spretnom novinaru je trebalo svega jedna sekunda da napiše svoj prvi objavljeni novinski članak, no sposoban je i za ultrabrzo pisanje puno duljih tekstova, izvještaja itd.
– U usporedi s klasičnim novinarima Xiao Nan ima puno snažniji kapacitet za analizu informacija i podataka, te je neuporedivo brži u pisanju tekstova – veli ponosni Wan Xiaojun, otac kolege robota Xiaoa Nana.
No to ne znači da će inteligentni novinari-roboti uskoro moći posve zamijeniti žive novinare, dodaje profesor.

Portret kolege Xiaoa (foto: Southern Metropolis Daily)

Naime, u ovom trenutku Xiao Nan još uvijek nije sposoban za pisanje dobrog intervjua licem u lice, jer još nije u stanju za vrijeme razgovora s intervjuranim intuitivno postavljati dodatna prateća ili eventualno intrigantna pitanja.
No za hrvatsko tržište električni Xiao Nan možda može pisati intervjue i već sada i bez navedenih sposobnosti. To se da zaključiti s obzirom na neke primjere objavljenih novinskih ili televizijskih intervjua kojega su radile njegove hrvatske kolege od krvi i mesa s, primjerice, dr. Franjom Tuđmanom, dr. Ivom Sanaderom, Zoranom Milanovićem, Tomislavom Karamarkom, a u novije vrijeme i s Andrejom Plenkovićem.

Još ne zna odabrati kut vijesti

– Robot zasad još nije u stanju samostalno odabrati kut vijesti – veli ambiciozni profesor Xiaojun, no to električnog novinara možda čini dodatno kvalificiranim za posao u nekim hrvatskim medijima.
U svakom slučaju, izvještaj o navodnoj prvoj objavi teksta kojega je napisao novinar robot možete pronaći na ovoj poveznici na stranicama medijske kuće China Daily. Uz otežanu potragu po kineskim medijskim bepućima, uspjeli smo pronaći i originalnu objavu povijesnog robotskog izvještaja kojega, ako znate kineski, možete pročitati na ovoj poveznici, na izvornim stranicama Southern Metropolis Dailya iz Guangzhoua.
– Mali Robot će vam i dalje donositi dinamičke informacije o Proljetnom festivalu. Molimo Vas da obratite pažnju na mene – ljupko završava tekst kolega Xiao, ako smo pravilno razumjeli.
Ekluzluzivno donosimo cjeloviti tekst na kineskom jeziku (vidi na kraju ovog teksta), kako bi vas objektivno informirali o ovom slučaju, što bi zasigurno u obratnom slučaju profesionalno obavio i brzi, pismeni i nepristrani medijski djelatnik Xiao Nan.
Hoće li ova vijest zagolicati poslovnu maštu uprava medijskih kuća u Hrvatskoj koje još nisu dale otkaz svim novinarima u svojim redakcijama, do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doznati. Sigurno je kako bi zapošljavanje kolega robota možda bilo spas za posrnule novinske kuće, jer bi u značajnoj mjeri smanjilo troškove proizvodnje. A možda bi u nekim slučajevima vratili ugled novinarskoj profesiji. Postoji i šansa budućeg udruživanja u Hrvatsko robotskonovinarsko društvo (HRND) ili udruženje Hrvatskih robota-novinara i publicista (HRNIP).

Ne traži plaću, ne mora na porodiljni

Roboti-novinari, doznaje se u Kini, ne traže nikakvu plaću za svoj rad, niti moraju ići na godišnji odmor ili porodiljni dopust. Jedini troškovi su nešto električne energije, pa je prilikom zapošljavanja dovoljna jedna utičnica od 220 volti. Nema potrebe ni za prevelikim troškovima za bolovanja na koje živi novinari često odlaze radi nerijetko neurednih životnih navika usljed naglašeno stresne profesije.
Kolega Xiao Nan, tvrdi se, živi zdravo i nema štetnih navika: niti puši, niti pije alkohol, niti jede nezdravu hranu. U slučaju kvara ili neispravnosti lako se zamjeni drugim kolegom, a posve je izbjegnuta mogućnost žalbi i neugodnih pritisaka na uredništvo ukoliko mu se ne objavi neki tekst koji je ionako napisao za manje od dvije sekunde.

Redakcijski kolegij, upoznavanje s novozaposlenim kolegom (foto China Daily/VCG)

Neki tvrde kako sumnjaju kako su u Hrvatskoj već od ranije u tajnosti zapošljavani tzv. humanoidni roboti-novinari nešto naprednije tehnologije. Navodno su nešto skuplji za održavanje, ali puno efikasnije mogu prirediti podesne intervjue i bez pogovara slijediti gore spomenuti zadani kut vijesti ili izvještaja. Posebno su, smatra se, tehnološki napredni humanoidni roboti-kolumnisti koji uz svega nekoliko zadanih pojmova i ključnih riječi (npr. Lex Agrokor, Plenković, Milanović, HDZ, SDP, komunisti, Jugoslaveni, ustaše i sl.) mogu vrlo kratkom roku isporučiti neograničeni broj kolumni.
Nema potvrde te informacije.
Ali zato zauzvrat robotski precizno objavljujemo ovaj tekst 17.04.2017. u točno 7:30 sati, te ekskluzivno donosimo obećani tekst na kineskom jeziku:

 

南都讯 机器人小南 根据12306网站余票信息,截至2017年1月17日20:00:18,1月20日从广州出发至多个热门目的地的路线中,广州到北京、洛阳、南昌、贵阳的火车票全部卖完,想要去这些地方的朋友只有另谋他法了。

广州到大连、郑州、青岛、上海、南京、南宁的票比较紧张,都不足10 0张。其中余票最少的是广州到郑州、上海、南宁,均只有1张,有需要的旅客赶紧动手啊。

在这些车次中,广州到南京的票以高铁为主,余票少且为商务座,票价昂贵。

广州到武汉、长沙、岳阳的票十分充足,其中,余票最多的是广州到武汉,还有1534张。不过,车次主要是K字头和普列,基本都是无座票,一站到底,路途会比较辛苦。

南都写稿机器人小南将持续为您带来春运车票动态信息,请关注我哦。

欢迎转发分享给朋友。本文版权归南方都市报社所有。未经许可,禁止转载。如需获得授权转载请点击 购买授权

作者:综合

Povijesni prvi objavljeni tekst (foto: printscreen Southern Metropolis Daily iz Guangzhoua)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI