Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
KRONIKA 112
Slučaj Planinska: Sanader proglašen krivim, mora vratiti 17 milijuna kuna

Slučaj Planinska:
Sanader proglašen krivim, mora vratiti 17 milijuna kuna

Na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon četiri godine sudskog procesa u slučaju Planinska, Ivo Sanader proglašen je krivim. Uz bivšeg premijera, nepravomoćnom presudom krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević te dvije pravne osobe – Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu.

Ivo Sanader dobio je 4 godine i 6 mjeseci zatvora. Kako je dosuđena kazna manja od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna. Stjepan Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Istu kaznu je dobio i Mladen Mlinarević vlasnik tvrtke Inženjerski biro koja je preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio Petra Čobanković. Mesnice Fiolić su kažnjene s 50 tisuća kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 tisuća kuna. Sanader, Fiolić, Mesnice i Centar moraju solidarno Republici Hrvatskoj vratiti 15 milijuna kuna, a Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna koje je, po svjedočenju Fiolića, primio kao proviziju.
Podsjećamo USKOK je teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera da je oštetio državu kada je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke Stjepana Fiolića, tadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika, za što je Sanader, tvrdilo je tužiteljstvo, primio 17 milijuna kuna provizije. Podsjećamo Fiolić je kao svjedok optužbe, tijekom suđenja, priznao kako je Sanaderu u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u “kutiji za hrenovke”.
Prema optužnici  Sanader je svojim postupcima doveo u zabludu članove Vlade, koji su odobrili kupnju, prezentirajući im na sjednici užeg kabineta postojanje opravdanog interesa za kupnju zgrade u Planinskoj. Temelj za određivanje cijene bio je elaborat koji je izradio Inženjerski biro, Mladena Mlinarevića, a prema kojem je vrijednost nekretnine procijenjena na oko 60 milijuna kuna. Tako je na koncu, uz suglasnost Vlade RH, spomenuto ministarstvo putem financijskog leasinga kupilo zgradu od Fiolića, za 56,7 milijuna kuna. USKOK je tvrdio da je Ministarstvo zbog Sanaderovih i Čobankovićevih protuzakonitih postupaka platilo zgradu dvostruko više od njezine stvarne vrijednosti. Iznos štete, kako je naveo USKOK u optužnici, bio je veći od 30 milijuna kuna, a odnosi na razliku u cijeni i na troškove leasinga. Građevinski vještak kojega je USKOK angažirao zgradu je procijenio na samo 30-ak milijuna kuna, a tijekom postupka provedeno je novo građevinsko vještačenje po kojem je nekretnina procijenjena na 41,7 milijuna kuna, što predstavlja razliku od oko 15 milijuna kuna u odnosu na kupoprodajnu cijenu.
Po izlasku sa suda, Ivo Sanader izjavio je da će se žaliti na presudu: – Ova presuda očito je kao i druge dvije bazirana na lažnim iskazima svjedoka koji su nagrađeni guljenjem krumpira zato što su me teretili. Visinu kazne ne želim komentirati, a na presudu ćemo se žaliti, kazao je Sanader

Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Mladen Mlinarević izjavio je da nema niti jednog valjanog dokaza protiv njega, da je on nevin i čist čovjek i da će se žaliti na presudu.
Branko Šerić, odvjetnik  Stjepana Fiolića, u izjavi za medije je izrazio zadovoljstvo što je sud prihvatio prijedlog Uskoka i njegovog  klijenta osudio na godinu dana zatvora koji mu se mijenja radom za opće dobro, no imao je primjedbu na dio presude koji se odnosi na obvezu vraćanja novaca jer smatra da je Fiolić više novca dao Sanaderu nego što je pribavio materijalne koristi.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI