Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenska bolnica dvaput platila opremu za Pedijatriju! Spor dobili, a novac…?

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Tko je kriv za bolest hrvatskog zdravstva i ima li toj bolesti lijeka? Ukupni dugovi u sustavu zdravstva, unatoč sanaciji, narasli su na oko 8 milijardi kuna, od čega je teret bolnica težak preko 2,5 milijarde kuna! Ostatak su dugovi za lijekove veledrogerijama.

Šibenska se Opća bolnica, ipak, kako kaže ravnateljica Sanja Jakelić, trenutno može pohvaliti minimalnim plusom, od simboličnih 35 tisuća kuna na kraju zadnjeg kvartala. Uz stari dug od 91 milijun kuna. No, i to je pomak samim time što stari dug nije nastavio rasti…

U godinu dana smanjili stari dug za 8 milijuna

– Sada smo na starim obavezama od 91 milijun kuna, od čega je kredit za pokrivanje dugova 45 milijuna.  Uspjeli smo u godinu dana podmiriti 8 milijuna kuna starih dugova i nastojimo uštedjeti na troškovima što više, pa ako budemo potrošnju lijekova držali pod kontrolom, mogli bi biti stabilni- reći će ravnateljica koja je na tu dužnost imenovana nakon provedene sanacije, u travnju 2016. Inače, tijekom sanacije , koja je počela 2013., bolnicu je vodio dr. Ante Županović dvije godine, a potom dr.  Marin Paić koji je u deset mjeseci upravljanja ustanovom imao pozitivno poslovanje. Šibenska bolnica ima ukupno 862 zaposlena, a raspolaže s 257 kreveta i još 67 stolaca za dnevnu bolnicu. Liječnika je 179 zajedno sa specijalizantima. Ovdje nema odljeva liječnika, iako ih je nekolicina otišla, ali je to tek simboličan broj, tvrdi ravnateljica, i ističe primjer jednog šibenskog liječnika koji  dobrovoljno odlazi u KBC Split dežurati na vaskularnu kirurgiju, što je besumnje hvale vrijedna gesta.
Dugovi, međutim, nisu samo posljedica tzv. objektivnih okolnosti ( skupe tehnologije i skupih lijekova), nego i neodgovornog ponašanja pojedinaca u sustavu. Izbor neprimjerenog dobavljača opreme ( 2008. ), prilikom preuređenja odjela Pedijatrije i Interne, šibensku je Bolnicu skupo stajao. O tome da je Bolnica isti trošak ( ugovorene opreme )  platila čak dvaput, saznaje se tek ovih dana. U veljači je, naime, sud napokon i u zadnjem predmetu tužbe Opće bolnice Šibenik protiv Imex banke, presudio u korist Bolnice. No, sada tek treba realizirati povrat novca kojeg je banka nezakonito naplatila…

Gdje su danas Hiron i Imex banka?

Dr. Željko Burić (Foto: tris/H. Pavić)

Bolnica je jednom opremu platila dobavljaču , zagrebačkoj tvrtki Hiron d.o.o., a drugi put Imex banci u Splitu, što je stajalo preko šest milijuna kuna. Tvrtka Hiron prvi put se u šibenskoj Bolnici pojavljuje kao dobavljač prilikom opremanja Odjela transfuzije, 2001. , u mandatu ministra zdravstva Andre Vlahušića, kao potpisnika ugovora. Posao je tada obavljen korektno, pa se Hironu povjeravala nabava opreme i za ostale odjele u kasnijim natječajima, iako je u tom poslu firma bila nova.  Kad je posao s dobavljačem pogođen, sklopljen je cesijski ugovor s Imex bankom koja je dobavljača kreditirala.
– Za taj sam slučaj saznao tek nakon 4-5 godina- kaže aktualni šibenski gradonačelnik, i bivši ravnatelj šibenske Bolnice Željko Burić. –  U ugovoru je stajalo, ako se ne plati banci, obveze preuzima dobavljač.  Zašto banka nije upozorila da se ne plaća dobavljaču, nego izravno njoj? Ne želim to uopće komentirati! Uostalom, tadašnja uprava Imex banke je smijenjena, banka je u međuvremenu nestala, a bila je izbor dobavljača kao „izvođača radova“. Mi nismo na to imali utjecaja- tvrdi dr. Burić.
U svakom slučaju, dogodilo se da je šibenska Bolnica dobavljaču (Hiron d.o.o. Zagreb ) platila opremu, ali dobavljač nije podmirio obaveze prema banci.  Pa je banka tužila šibensku ustanovu i  u nekoliko sudskih postupaka ( bile su tri cesije) Bolnica je izgubila samo jedan. Žalila se Vrhovnom sudu koji vraća postupak na početak, na Trgovački sud u Zadru ( ispostava Šibenik) i u veljači ove godine, kako nam kaže sadašnja ravnateljica, Sud presuđuje u korist Bolnice Šibenik.

Ne vrati li banka novac, tužit ćemo je !

Sanja Jakelić (Foto: Tris/H. Pavić)

Imex banka je lani prisilno ovršila Bolnicu za 2,7 milijuna kuna plus troškove, na što se Bolnica žali Vrhovnom sudu, angažira odvjetnika Marijana Hanžekovića da je zastupa, i nakon godina sudovanja, TS odlučuje da je banka nezakonito ovršila Bolnicu jer je dvaput naplaćen isti trošak. U Bolnici očekuju, kaže ravnateljica Jakelić, da im banka vrati novac ( preko tri milijuna kuna ), a u protivnom će je tužiti.
Zanimljivo je da se isto dogodilo i zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku koje je Imex banka,  također, tužila kako bi još jednom naplatila svoja potraživanja… Još je zanimljivije, pričaju nam šibenski liječnici, da je i tvrtka Hiron nestala, a njezin vlasnik završio u zatvoru. Pravo je pitanje zašto se plaćalo dobavljaču a ne banci kad se već s bankom sklopilo cesijske ugovore? Prva ovrha, temeljem presude suda, na iznos od 1,5 milijuna kuna, kao kostur iz ormara, ispala je u mandatu ravnatelja dr. Ante Županovića koji je na čelu Bolnice bio od 2013.- 2015. A epilog cijele priče, eto, došao je tek prije mjesec dana. Zasad u formi presude, a na novac će šibenska ustanova još pričekati…

I sa Zavodom za javno zdravstvo Bolnica „igrala“ dvaput „ u ništa“!

Župan Pauk i ravnateljica ZJZŠKŽ Suzi Vatavuk (Foto: H. Pavić)

Bolnica je oštećena i u aranžmanu sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo koji je tražio dogradnju u bolničkom krugu,   za što je trebala poslužiti zgrada Zaraznog odjela. Potpisan je tripartitni ugovor između Zavoda, Bolnice i Doma zdravlja Šibenik kojim Zavod jamči, za račun proširenja,  Domu zdravlja prepustiti zgradu SES-a, a Bolnicu obeštetiti kad se bude radio anex zgrade tako što bi za potrebe citologije, patologije i obdukcije Bolnici dao dvije etaže . Napravljena su čak dva projekta i plaćena oko milijun kuna, da bi Zavod realizirao treći projekt u kojemu se  ugovorene obaveze prema Bolnici apsolutno ignoriraju. Umjesto toga, dogodit će se paradoks, da Zavod kao županijska ustanova ovrši Bolnicu koja je također županijska, za dug star preko deset godina,  dovodeći u pitanje isplatu plaća bolničkom osoblju. Za takav je potez tadašnja ravnateljica Zavoda Suzi Vatavuk, protiv koje je nedavno podnesena kaznena prijava zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno stjecanja protupravne imovinske koristi u iznosu od 377.000 kuna neto i štetu od 678.000 kuna, dobila potporu župana Gorana Pauka.
– Prošlo je 12 godina od sklapanja ugovora sa Zavodom, a niti je  krenula izgradnja anexa niti je Bolnica dobila obećano- potvrdila nam je aktualna ravnateljica Bolnice Sanja Jakelić. Kroz sve te godine Mrtvačnica u bolnici radi u apsolutno nemogućim uvjetima, bez komora, bez ičega. – Kad su 2015. tijekom sanacije planirana decentralizirana sredstva za 2016., sanacijska uprava je predvidjela novac za Mrtvačnicu, odnosno Patologiju, i ta smo sredstva iskoristili i sami uredili Patologiju.  Stajalo nas je to ukupno 1,320 000 kuna i dobili smo malu, skromnu, ali modernu Mrtvačnicu s 12 komora…- ističe zadovoljno dr. Jakelić. Ali, kaže, Bolnica od ugovora neće odustati, nego ćemo zahtijevati da nam Zavod osigura drugi prostor od 300 četvornih metara ili da nas financijski obeštete, i to u roku od 90 dana od dobijanja uporabne dozvole za svoju novu zgradu. Dogovor je- kaže Jakelić-  postignut s novom ravnateljicom Zavoda Dijanom Dulibić.

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI