Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Palacin, budući Sveučilišni kampus ili studentska spavaonica (Foto: šibenik.hr)

SDP:
HDZ je upropastio projekt Sveučilišta u Šibeniku

Palacin, budući Sveučilišni kampus ili studentska spavaonica (Foto: šibenik.hr)

Nakon što je jučer gradonačelnik Šibenika Željko Burić prezentirao projekt studentskog kampusa u bivšoj vojarni Palacin, priopćenjem se oglasio Josip Živković, SDP-ov kandidat za Burićevo mjesto, koji tvrdi da 84 milijuna kuna europskih sredstava neće biti utrošeno na gradnju Sveučilišnog kampusa, već Veleučilišnog studentskog doma. Time je, ističe se, upropašten već gotov projekt Sveučilišta u Šibeniku.

– Sve bi to bilo lijepo da je stvarno tako kako to javnosti prikazuje gradonačelnik Burić. Ono što je sporno u cijeloj priči jest što je idejnim projektom definirana gradnja studentskog doma, a ne kampusa. To znači da se radi o projektu spavaonica, studentske menze i klasičnih dodatnih prostora za studente koji tvore uobičajeni studentski dom. Cijelo vrijeme upozoravamo, a sada se i potvrdilo, da je ovo što radi trenutna gradska vlast, degradacija našeg planiranog projekta Sveučilišta s tri studija i studentskim kampusom, na veleučilišnu razinu. Ovaj projekt za koji su dobivena sredstva iz EU fondova, jest projekt Veleučilišta, koji sa Sveučilištem s tri studija nema nikakve veze, a jedina poveznica u projektnoj dokumentaciji jest da bi studenti nekog budućeg Sveučilišta mogli koristiti prostore tog studentskog doma – rekao je Josip Živković.
Josip Živković ponovio je kako je projekt otvaranja sveučilišnog studija u Šibeniku, i to studija: energetike, zaštite prirode i okoliša te akvakulture, projekt od općeg značaja za razvoj grada Šibenika te kako su internacionalni kampus i sveučilište budućnost grada. Istaknuo je kako je projekt prihvaćen jednoglasno od svih političkih struktura Gradskog vijeća grada Šibenika, kako se uklapa u politike Republike Hrvatske i Europske unije.
– Nužno je vratiti se projektu osnivanja Sveučilišta u Šibeniku i ne želimo da se taj projekt spušta na razinu Veleučilišta. Prostor kampusa Sveučilišta sada je zauzelo Veleučilište i to na razini Studentskog doma, što je nedopustivo. Iako osobno nemam ništa protiv Veleučilišta, smatram da je Šibenik, poput Dubrovnika, Pule i Varaždina, zaslužio imati svoje Sveučilište, a za to ima sve potrebne uvjete, gotov projekt i stručnjake koji su ga spremni i sposobni realizirati – naglasio je Josip Živković.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI