Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Sajam poslova (Foto: Tris/H. Pavić)

Sajam poslova u Šibeniku:
‘Nezaposleni, ne nadajte se poslu na kojem bi dočekali penziju’

Sajam poslova (Foto: Tris/H. Pavić)

S ciljem da na jednom mjestu okupi nezaposlene, poslodavce, obrazovne ustanove, učenike, maturante, studente i sve koji su zainteresirani za posao jutros je otvoren 10. Sajam poslova Šibensko-kninske županije.

Sajam se održava na mjestu gdje je radnim danom najviše besposlenih (ili nezaposlenih?) – u trgovačkom centru Dalmare. U situaciji kad se poslodavci kontinuirano žale da ne mogu naći dovoljno kadra, a nezaposleni da ne mogu naći posao, sajam je okupio ponešto jednih i drugih, a prema informacijama predstojnika šibenskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Luke Petrine, trendovi se popravljaju, barem za one koji traže posao.

Goran Pauk, Luka Petrina, Zoran Smolić, Danijel Mileta i Ivan Soža (Foto: Tris/H. Pavić)

– Trend nezaposlenosti je u padu, a zaposlenosti u rastu i to je ono što veseli. U veljači 2016. godine na području Šibensko-kninske županije imali smo 27.066 zaposlenih, a ove veljače ih je 27.971. Dakle, zaposlenost je porasla za 900 to je ono što veseli. U isto vrijeme i nezaposlenost je pala i mi smo u veljači ove godine imali 1,100 manje nezaposlenih nego u veljači 2016., ovog ožujka tisuću nezaposlenih manje nego u lani. To su podaci koji vesele i pokazuju da je gospodarstvo u oporavku, da se kreće nabolje i nadam se da ćemo uskoro doseći i hratski prosjek u registriranoj nezaposlenosti koji se kreće oko 14 posto, a kod nas je još uvijek iznad toga, oko 18 posto – rekao je Petrina pozivajući okupljene, kako poslodavce tako i nezaposlene, da koriste mjere kojima Zavod nastoji potaknuti zapošljavanje.

Sajam poslova (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta nije ohrabrivao one koji traže stalan i siguran posao.
– Za ništa u životu ne postoji jamstvo, ali kad završite neku školu, kad se obrazujete, kad ste proaktivni, imate veće šanse da nešto ostvarite. Tako je i s radnim mjestom. Ovaj sajam poslova mnogi gledaju kritički, međutim, pokazalo se da on ima veliki uspjeh u pronalaženju sezonskih poslova. Ti sezonski poslovi nerijetko vode do trajnog zaposlenja. Pojam trajnog zaposlenja se u Hrvatskoj  mijenja, a već je davno u svijetu promijenjen. Ne postoji više radno mjesto gdje ste vi sigurni da ćete, kad se jednom zaposlite, dočekati penziju. Stoga se treba kontinuirano obrazovati kontinuirano biti u kontaktu s potencijalnim poslodavcima, treba  kontinuirano tražiti svoje mjesto pod suncem. Ako ga ne možete naći, pokušajte ga napraviti – poručio je Mileta nezaposlenima.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI