Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
Kriza vlade / POLITIKA
Ilustracija, arhiva - Foto Hina/ Dario GRZELJ

Plenković:
Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade

Ilustracija, arhiva - Foto Hina/ Dario GRZELJ

Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković  je istaknuo kako je odgovornost za smjenu ministara Orepića, Šprlje i Dobrovića na Mostu, a ne na njemu te kako je on povukao”jedini odgovoran i mudar potez”.

– Ukoliko ja kao predsjednik Vlade predložim očitovanje Vlade u kojem odbacujemo inicijativu oporbenih zastupnika za izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću i ukoliko stavim tu temu na glasovanje,  onda očekujem kolegijalan stav političkog partnera i kolegijalan stav ministara u Vladi. Toga nažalost danas prilikom glasovanja nije bilo i u tom trenutku prijeđena je ona granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. I tu za mene kao predsjednika stranke i predsjednika Vlade više nema nikakvih dilema. Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade, kazao je Plenković dodavši kako je to bio jedini odgovoran potez koji je u toj situaciji mogao napraviti.
Plenković je kazao i kako će, bez obzira na “raskid” s Mostom, osigurati stabilnost političkih institucija. Tvrdi i kako će se ubrzo vidjeti kako i dalje ima parlamentarnu većinu međutim nije želio govoriti s kim će HDZ formirati većinu u Saboru tek je dodao kako u tim kombinacijama nema HNS-a. 
– Vidjet ćete vrlo brzo tko će biti oni koji će podržati parlamentranu većinu, a o imenima novih članova Vlade imat ćemo vremena raspravljati. To pitanje nije žurno, Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje trojice ministara, kazao je Plenković.
Na pitanje novinara jesu li mogući izvanredni parlamentarni izbori, ako ne uspije preslagivanje većine u Saboru, Plenković je odgovorio kako novi izbori nisu realni.
– Ali ako do njih dođe zbog nekakvog spleta okolnosti, ja sam za njih spreman, kazao je Plenković.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI