Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
EKOLOGIJA / PISMO
Otvoreno pismo Zelene akcije: Nemojte podržati Bandićev Prostorni plan koji sadrži spalionicu otpada!

Otvoreno pismo Zelene akcije:
Nemojte podržati Bandićev Prostorni plan koji sadrži spalionicu otpada!

Zelena akcija je danas poslala otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine u kojem ih poziva da na sutrašnjoj sjednici ne podrže izmjene Prostornog plana grada Zagreba u sklopu kojih je predviđena gradnja štetne spalionice otpada.

Otvoreno pismo Zelene akcije prenosimo u cijelosti:
“Nemojte podržati Bandićev Prostorni plan koji sadrži spalionicu!
Poštovana zastupnice, poštovani zastupniče,
Pozivamo Vas da ne podržite izmjene Prostornog plana jer on predviđa gradnju spalionice otpada koja je zdravstveno i okolišno štetna te ekonomski neisplativa i neodrživa. Naime, u siječnju ove godine Zelena akcija je u sklopu javne rasprave uputila službene komentare na izmjene zagrebačkog Prostornog plana u kojima smo tražili da se spalionica ukloni iz ovog dokumenta. Takav zahtjev je u skladu i s preporukama Europske komisije te s novim Planom gospodarenja otpadom RH.
Gradonačelnik Bandić pred Vas stavlja Prostorni plan kojim nastavlja s upornim guranjem skupe i štetne spalionice, sukladno dosadašnjoj praksi višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u gospodarenju otpadom, što se vidi na svakom koraku.
Svake se godine na odlagalište Jakuševec baca otpad ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna, a postotak recikliranja je zanemarivo nizak. Najveći problem je nepostojanje gradskog Plana gospodarenja otpadom koji bi definirao kvalitetan sustav u skladu s nacionalnim Planom. Suprotno tome, konstantno se donose samo paušalne mjere koje su u funkciji predizbornih kampanja gradonačelnika te zbog nekvalitetne provedbe završavaju novim štetama po okoliš i građane.
U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Tako je, primjerice, prošle godine, zbog predizbornog smanjenja cijena, smanjenjen broja odvoza miješanog otpada,  bez unaprjeđenja sustava odvajanja pa je smeće građanima došlo do grla. Tim novim režimom naplate nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada što je predviđeno hrvatskim zakonima, pa je takav je neekološki i nepravedan sustav odvoza Visoki upravni sud nedavno proglasio i nezakonitim.
Takva politika bazirana na predizbornim trikovima, sustavnoj nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju projekta spalionice mora se prekinuti te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE spalionici u Prostornom, niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevajte izbacivanje spalionice iz svih akata te donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama prevencije nastanka, odvojenog prikupljanja od vrata do vrata, naplate po stvarnoj količini, kompostiranja te izgradnje kompostana, sortirnica i postrojenja koja će ostatni otpad zbrinuti procesima maksimalne reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Takav potez bio bi znatno bolji od gradnje spalionice koja bi donijela velike troškove za građane, zagađivala zrak, spaljivala vrijedne sirovine i proizvodila velike količine toksičnog otpada za odlaganje.
Podsjećamo Vas i na izjavu gradonačelnika iz travnja prošle godine: “Nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je prije 30 godina bilo in. Nisam ja pijani milijarder.” Koliko puta za redom je gradonačelnik pogazio svoju riječ i nastavio s guranjem ovog štetnog projekta?
Poručite mu da spalionici nije mjesto u Prostornom planu i zatražite nove izmjene koje će ju izbaciti iz Plana!”

Foto: Zelena akcija

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI