Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KRONIKA 112
Splitsko kazalište večeras (foto printscreen video Index)

Nakon agresivnog i vulgarnog prosvjeda u i ispred splitskog HNK, policija prijavila 18 izgrednika

Splitsko kazalište večeras (foto printscreen video Index)

Nakon prosvjeda protiv predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića , koja je u splitskom HNK u ponedjeljak navečer počela s pola sata zakašnjenja, policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića, koja je trebala početi večeras u splitskom HNK u 20 sati, počela je s 32 minute zakašnjenja pošto je interventna policija iz gledališta udaljila nakon nagovaranja desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali,te su prvotno odbijali izaći iz kazališta.
Publika u kazalištu ih je prethodno prekinula u urlanju u kazalištu nakon što je spontano zapjevala pjesmu ‘Kad bi svi ljudi na svijetu…’ Arsena Dedića.
Podsjetimo, tome je prethodio višesatni skup ispred splitskog HNK-a, na kojemu su prosvjednici neprestano degutantno urlali i vrijeđali neistomišljenike, te publiku koja je pristizala na predstavu, psujući, izvikivajući kletve, vulgarne prijetnje, nazivajući ih pogrdnim imenima, četnicima, sotonama, jugoslavenima i tome slično.
Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja,koji je posljednjih dana poznatiji po sumnjivoj dodjeli koncesije za Zlatni rat kojia je u međuvremenu poništena, najavio je kako će Županija uskratiti financiranje “Marulićevim danima” zbog predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, koja, rekao je, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.
No, mnogi u Splitu su, sudeći po reakcijama građana, također najgrublje uvrijeđeni primitivnim ispadima prosvjednika, te šokirani jer se takvo što može događati usred Splita, grada s višetisućljetnom kulurnom tradicijom, i to 2017. godine.

Splitsko kazalište večeras (foto printscreen video Index)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI