Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
Kriza vlade / POLITIKA
Most “na nogama” : Vlada izuzet(n)ih ministara

Most “na nogama” :
Vlada izuzet(n)ih ministara

Most se „dan poslije“ dao u veliku kontraofenzivu. Nakon šokantnog premijerovog odstrela trojice njihovih ministara, iz Sabora i izvan njega odjeknule su nove političke “detonacije”. Nikola Grmoja, Mostov zastupnik, dramatično je alarmirao javnost podatkom da zadnjih deset godina Porezna uprava nije ušla u Agrokor niti provela nadzor u tom koncernu vrijednom 50 milijardi kuna. Napose, zadnjih godinu i pol dana otkako je Zdravko Marić ministar financija, poreznici Todorićev koncern nisu ni „poprijeko pogledali“ kamoli sukladno zakonu kontrolirali! Otkud takvi podaci Grmoji, nismo saznali, ali presudno bi moralo ipak biti jesu li navedeni podaci točni…

A jesu li, na to bi pitanje morala odgovoriti Porezna uprava i nadležne državne institucije. Ako još uopće funkcioniraju, kako to insinuira Grmoja. – O kakvim institucijama pričamo? O kakvoj državi pričamo? Je li to Hrvatska za kakvu su se branitelji borili? Hrvatska koja je Gazdin feud. A premijer koji je s tim upoznat štiti ministra Marića, i smjenjuje tri ministra koji rade svoj posao. O kakvoj kolegijalnosti se tu može govoriti?- revoltirano će Mostov zastupnik. Podsjetio je pritom i kako je Porezna uprava kad se otvorila afera Agrokor uporno odbijala dati podatak o visini duga Todorićeve kompanije, a sad mu je, kako je kazao, jasno zbog čega: Nisu znali koliki je dug jer nisu ni ušli u Agrokor! – rekao je Grmoja.

Orepić pozvao narod da reagira

Istodobno, ministar unutarnjih poslova kojemu je premijer otkazao povjerenje, Vlaho Orepić, otvorio je drugi vrući front. Izjavio je kako se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da bi se narod trebao dići na noge i reagirati jer se radi o uzurpaciji vlasti. Optužio je premijera Andreja Plenkovića da on osobno, a ne Most, ruši Vladu i politički ambijent u kojem se konkretna odgovornost pozicionira na konkretna imena kad je riječ o aferi Agrokor.
– Ovo nema veze s Marićem nego nekim drugim političkim akterima- ustvrdio je Orepić, konstatirajući da i potpredsjednica Vlade Martina Dalić zna puno o Agrokoru i da je ovaj Plenkovićev manevar zapravo sračunat na zaštitu Dalićke i njezinih mentora koji su i Plenkovićevi mentori. Naglasio je kako su ministri i zastupnici odgovorni narodu, državi, institucijama i njihovi će ministri napustiti funkciju kad u Saboru za to bude 76 ruku zastupnika. – Nećemo dozvoliti da premijer ugrožava stabilnost Hrvatske- poručio je Orepić, baš kao da je stabilnost i sigurnost države isključivo u rukama 15 Mostovih zastupnika.
Na ovu dramatičnu javnu poruku ministra Orepića reagirao je i HDZ-ov Branko Bačić:
– To je udar na ustavni poredak RH. Zaziva Makedoniju u Hrvatskoj, zbog jednog ministra koji je izgubio povjerenje premijera. Mislim da biste kao predsjednik Sabora morali odmah zatražiti opoziv vašeg ministra- predložio je predsjedniku Sabora i lideru Mosta Boži Petrovu, čiju je smjenu s te dužnosti HDZ već pokrenuo.
– HDZ može misliti što hoće, ali ja neću dopustiti igre, ja neću ništa drugo raditi nego se držati redoslijeda. Svi ministri iz redova Mosta i potpredsjednik Vlade podnijet će ostavke , najavio je Petrov. – Ako je prva došla inicijativa za glasanje o povjerenju ministru Mariću, onda će to i biti prvo na dnevnom redu, a nakon toga možemo glasati o smjeni predsjednika Sabora- drži Petrov.

Z.Marić: To je ugrožavanje moje časti i integritata

Zdravko Marić (Foto: HRT)

Optužbe na svoj račun komentirao je i „nezamjenjivi“ ministar financija Zdravko Marić : – U Hrvatskom saboru izglasan je zakon o Poreznoj upravi i ona je samostalna i jedinstvena u svom načinu postupanja, pa i načinu nadzora i efikasne naplate poreznih prihoda- odgovarao je na novinarska pitanja „nezamjenjivi“ ministar financija Zdravko Marić eksplicite navodeći kako se nadzor provodi kontinuirano. Odbio je komentirati Grmojine optužbe.
Pozvao se i na institut porezne tajne, a novinare uputio da zastupnika Mosta pitaju otkud mu takve informacije.- Ako su takve informacije došle do kolege Grmoje evidentno postoje propusti u djelovanju Porezne uprave, ali ja i dalje stojim kod toga da kolege u Poreznoj upravi rade pošteno, časno i profesionalno svoj posao- zaključio je Marić. Nitko, pa nijedan porezni obveznik, nema preferencijalni status u nadzoru. Nije moje da ja dajem naputak Poreznoj upravi da nešto čini ili ne daj bože ne čini. Ono što me zabrinjava u današnjoj izjavi je to što očito neki misle da bi trebalo postupati na taj način da se nekomu govori da radi ovo ili ono.
Očekuje da će u srijedu u Saboru imati priliku iznijeti sve svoje argumente kako bi pobio izrečene optužbe na svoj račun. – Izrečene su dosta teške optužbe, a reći ću i izrazito neutemeljene, i ja ću ih odbaciti. Išlo se čak i puno niže od toga, pa i na one najniže strasti, ugrožavanje moje časti i integriteta. Barem ću u srijedu imati priliku pobiti sve te neutemeljene optužbe i argumentirano pobiti i dokazati da sam od prvog dana radio isključivo u javnom interesu- kazao je Marić, ne propuštajući spomenuti i vlastite zasluge u konsolidaciji državnih financija i smanjenju javnog duga. Nije , dakako, spomenuo kako se, zbog sukoba interesa, morao izuzeti od svojih profesionalnih zadaća vezanih za rješavanje slučaja Agrokor, čime je, kako ovih dana netko reče, de facto postao nedjelatni ministar.
Svojedobno je u istoj situaciji bila i potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva Martina Dalić, kad je na vladinom stolu bila premijerova ideja o preuzimanju MOL-ovih dionica u INA-i prodajom dijela državnih udjela u HEP-u. Tada se od vlastitog posla morala izuzeti ministrica Dalić jer je njezin suprug bio član Uprave INA-e. Sada to čini ministar Marić, bivši izvršni direktor Agrokora, što ovu Vladu čini doista „izuzet(n)om“.
Tomu u prilog govore i najnovija događanja s brzopoteznim odstrelom ministara ( sad već sve četvorice) iz redova Mosta jer su odbili podržati kolegu Zdravka Marića. Umjesto da su uoči glasanja izašli sa sjednice, recimo u toalet, ili se suzdržali od izjašnjavanja, ili baš tog trenutka otišli na telefon zbog „neodložnog razgovora“, kako ih je „diplomatski“ podučio premijer…
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI