Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
Kriza vlade / POLITIKA
Ministar Ante Šprlje u Solarisu (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar pravosuđa Ante Šprlje:
Osjećao sam se ponosno kad nas je Plenković razriješio

Ministar Ante Šprlje u Solarisu (Foto: Tris/H. Pavić)

Razriješeni ministar pravosuđa Ante Šprlje našao se danas kao ministar na 26. Zboru Udruge hrvatskih sudaca koji se održava u Šibeniku, gdje su suci pozdravili njegov ‘povratak među svoje’.

No, Šprlje se još uvijek ne smatra razriješenim.
 – S obzirom da je vrlo jasno u Ustavu i Zakonu o Vladi propisano na koji način se razrješuju ministri, ja apsolutno nemam problem da me Sabor razriješi. Na kraju krajeva, Sabor je predstavničko tijelo naroda, ne pojedinaca ili interesnih skupina. Na sjednici Vlade sam glasovao po svojoj savjesti i glasovao bih opet isto. Odgovornost za nastalu situaciju moraju snositi ljudi koji su bili odgovorni za tu situaciju. Republika Hrvatska je putem HBOR-a dala 379 milijuna kuna kredita, a netko nas je uvjeravao da je to u redu i da nema nikakvih problema. Netko za to mora snositi odgovornost, a na kraju krajeva možda bude snosio odgovornost onaj koji je takvu situaciju podržavao –  rekao je u izjavi novinarima Šprlje.
Na pitanje misli li na Plenkovića, rekao je da bi on takvu ‘procjenu prepustio narodu’.
– Neću ulaziti u takve ocjene. Glasovao sam jučer za opoziv gospodina Marića jer je on član Vijeća za financijsku stabilnost, a to vijeće nas je uvjeravalo da sistemska poduzeća uredno posluju, da nema rizika. Međutim, ustanovilo se nešto drugačije, ustanovilo se mnogo toga, a za to netko treba odgovarati. Govorio je da je sve u redu i mi smo mu trebali vjerovati – kaže Šprlje.

Ante Šprlje (Foto: Tris/H. Pavić)

Šprlje tvrdi da je Marić morao znati što se događa.
– Mislim da je kao ministar morao znati. Također, i kao član Vijeća za financijsku stabilnost kojem je dužnost da takve stvari ustanovljava i tu nemam više što nadodati. Tu je vrlo jasna odgovornost i nalazimo se u ovoj situaciji kao država jer već 20 godina nitko za ništa ne preuzima odgovornost. Odgovornost čimbenika sustava mora postojati i oni koji su dužni nešto raditi moraju snositi odgovornost ako nešto ne rade ili ne znaju – rekao je Šprlje.
Komentirajući izjavu drugog razrješenog ministra Vlahe Orepića da Plenković štiti Martinu Dalić i njene mentore, te da narod mora reagirati, Šprlje je rekao kako misli slično.
– Da se ne bi krivo shvatilo, Orepić nije pozivao narod na ulicu, ali potpuno mi je stav kolege Orepića blizak. Vrlo je jasno što se ovdje dogodilo, jasno je da se dirnulo u nekakvo osinje gnijezdo i da nitko ne smije imati pravo na vlastito mišljenje. Ja predlažem onda da jednostavno promijenimo Zakon o Vladi,  pa da nitko ne smije kazivati drugačije mišljenje. Onda ne trebamo ni glasovati na vladi. Ukinimo glasovanja općenito – ruga se Šprlje.
Na pitanje kako se osjećao kad je Plenković rekao da su on i kolege ministri iz Mosta Vlaho Orepić i Slaven Dobrović ostali bez dužnosti, Šprlje je rekao da se osjećao ponosno.
-Ponosno! Ponosno jer sam mislio svojom glavom i nitko mi nije suflirao što trebam reći i što trebam misliti. Sam sam procijenio na temelju dokumenata, na temelju onoga što znam o tome kako treba država funkcionirati – rekao je Šprlje.

Ante Šprlje u Solarisu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI