Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Buduća Kuća maslina i maslinovog ulja u Jezerima

Maslina na putu iz povijesti prema budućnosti – u Jezerima otvaraju Kuću maslina i maslinova ulja

Buduća Kuća maslina i maslinovog ulja u Jezerima

U Jezerima na Murteru jutros je upriličena prezentacija konačnog projekta Centra (Kuće) maslinovog ulja, čija izgradnja započinje sljedeće godine i koji ima ambiciju na jednom mjestu objediniti tradiciju i kulturu maslinarstva s proizvodnjom, gastronomijom i trgovinom.

Projekt vrijedan između osam i deset milijuna kuna pred aplikacijom je na Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., a predstavio ga je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin zajedno s ravnateljicom Muzeja betinske drvene brodogradnje Katom Šikić Čubrić i arhitektom Dinkom Peračićem.
– Projekt je u početku bio zamišljen kao muzej maslinarstva, no taj kocept od prvotne ideje narastao je do stvaranja jedne kompleksne ustanove koja će ujedno biti i edukacijski centar, mjesto razmjene, prodaje lokalnih proizvoda  i svega onoga što se veže uz maslinu i maslinovo ulje. Objedinjavati će puno puno toga na jednom mjestu, a centralna tema bit će, naravno, maslinarstvo – rekao je načelnik Klarin najavljujući kako će se u Centru, osim prezentiranja povijesti maslinarstva od antike do danas, obavljati edukacija, promidžba, prodaja i distribucija maslinova ulja i drugih proizvoda od maslina ovdašnjih malih maslinara.

Arhitekt Dinko Peračić, načelnik Ivan Klarin i etnologinja Kate Šikić Čubrić na predstavljanju projekta (Foto: Tris/H. Pavić)

Kako su pojasnili autori koncepta, Kuća maslina i maslinovog ulja je priča o suhom kamenjaru našeg pejzaža i blagodatima maslinovog ulja koje se iz njega dobija. Ovaj kontrast, navode, govori o snažnoj vezi prostora u kojem živimo i kulture koju u njemu stvaramo. Pretvaranje krševitog zahtjevnog terena u plodni krajolik i dobijanje maslinovog ulja traži težak ručni rad. Ulje koje dolazi kao rezultat tog rada, nezaobilazan je dio užitka življenja na Mediteranu.   Ovu dvojnost vidimo oko sebe u  teritoriju oblikovanom suhozidima i gomilama koji su oslobodili plodnu zemlju, ali i u intimnim prostorima i mentalitetu  ljudi, gdje zajedno postoje grubost i oporost, ali i osjećajnost i gušti. Rad je pretvoren u užitak, kamen u ulje.

Ovaj kompleksni, gospodarski, turistički i kulturni projekt aplicirat će se na EU fondove, a s obzirom na iskustvo Muzeja betinske drvene brodogradnje Klarin je uvjeren da će i Centar na sličan način doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi, kao i gospodarskom razvoju otoka. Jezerska Kuća maslina okupljat će i voditi maslinare, u cilju da razviju i poboljšaju svoju proizvodnju te će u konačnici turistima i kupcima garantirati kvalitetu i izvornost ulja i drugih proizvoda.
Arhitekt Dinko Peračić predstavio je arhitektonski koncept zgrade, za koju je kazao da će i sama biti dio postava. – Radi se o jednostavnoj zgradi od suhozida slaganog u linijama i još jednostavnijem,  kamenom popločenom predprostoru, koji samo detaljima nagovještaju da se radi o građevini zanimljivog sadržaja. Kada uđemo, dočekuju nas ambijenti oblih i mekih linija i ugodnih materijala. Svaki u nizu posebna je emocija i posebno edukativno iskustvo – rekao je Peračić.
Širi opis koncepta možete pronaći OVDJE.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI