Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Izglasan lex Agrokor, bankama prednost u naplati potraživanja

Izglasan lex Agrokor, bankama prednost u naplati potraživanja

 

Hrvatski sabor je sa 83 glasa ‘za, 46 glasova ‘protiv’ i 2 suzdržana, donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, poznatiji kao ‘lex Agrokor’. Banke će nastaviti financirati Agrokor ali njihova potraživanja moraju imati prednost.

Kako propisuje taj zakon trgovačko će se društvo smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5000 radnika i ima obveze veće od 7,5 milijarda kuna. Svim društvima koja udovoljavaju tim kriterijima a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.
Vlada je dala prethodnu suglasnost na prihvaćanje amandmana Kluba HDZ-a i jednog amandmana Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a na prijedlog zakona. Kako je objasnila ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, HDZ podnesenim amandmanom predlaže da će se u slučaju kada kompanija, koja je u postupku izvanredne uprave, uzme kredit koji ima status najstarije tražbine  taj status zadržati i ako se nagodba ne postigne pa kompanija na kraju ode u stečaj. Time se čuva pravo novih vjerovnika na prednost pri namirenju i u slučaju ako postupak izvanredne uprave ne bi uspio.
A upravo je taj amandman bio uvjet banaka – najvećih vjerovnika Agrokora, što je i potvrdio glavni direktor za restrukturiranje Agrokora, Antonio Alvarez koji je u  izjavi  medijima istaknuo kako Erste banka, Intese, Reiffeisen, Sberbanka, Unicredit i VTB banka i dalje izražavaju potporu za poslovanje Agrokora i posebno nastoje podržavati sve potrebe zaposlenika i dobavljača.
– Jednoglasno su izrazili svoju namjeru financiranja operativnih potreba Grupe za financijskim sredstvima pod uvjetom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu o postupku izvanredne Uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, kojeg je upravo izglasao Sabor Republike Hrvatske. Obvezivanje ovisi o konačnim odobrenjima odbora za kreditiranje svake institucije, koji su trenutno u ubrzanom procesu. Zajedno sa svojim savjetnicima blisko surađuju s mojim timom i rade 24 sata kako bi se pronašlo rješenje, a kompanija razmatra i druge mogućnosti, izjavio je Alvarez koji nije htio odgovarati na novinarska pitanja, već je obraćanje javnosti završio s riječima: Ovo je povijesni dan.

Antonio Alvarez/Foto:HRT

Tags: ,

VEZANE VIJESTI