Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
UKRATKO
Foto/Wikipedia/Andreas Tille

Island:
Jednaka plaća za isto radno mjesto

Foto/Wikipedia/Andreas Tille

Island će biti prva zemlja na svijetu koja će natjerati poslodavce da dokažu da su plaće jednake, bez obzira na spol, etničku, seksualnu ili nacionalnu pripadnost, objavila je islandska vlada.

Već tijekom travnja u parlamentu će biti predstavljen prijedlog zakona koji će zahtijevati od svih poslodavaca koji imaju više od 25 zaposlenih da dokažu da isplaćuju jednaku plaću za isto radno mjesto, a to će vrijediti i za javne i za privatne tvrtke.
Ovim Island želi do 2022. godine izbrisati jaz u plaćama među spolovima. “Pravo je vrijeme učiniti nešto radikalno po ovom pitanju. Jednaka prava su ljudska prava. Moramo osigurati i muškarcima i ženama jednake mogućnosti na radnom mjestu. Naša je odgovornost poduzeti sve kako bismo to postigli”, kazao je ministar spolne jednakosti i socijalnih poslova, Thorsteinn Viglundsson.
Iako je Svjetski ekonomski forum objavio da je Island najbolje rangirana zemlja po pitanju spolne ravnopravnosti, i dalje su u toj zemlji žene u prosjeku 14 do 18 posto manje plaćene od muškaraca.
Očekuje se da će zakon proći u parlamentu, jer ga podržavaju i vlast i oporba, a vlada se nada implementirati ga od 2020. godine.

VEZANE VIJESTI