Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / POLITIKA
Hrvatsko-kinesko prijateljstvo (izvor: loomen.carnet.hr)

HDZ ugostio Komunističku partiju Kine:
A. Plenković i Zhang Chunxian

Hrvatsko-kinesko prijateljstvo (izvor: loomen.carnet.hr)

U sjeni Agrokorovoga tornja i spektakularnog preuzimanja istog od strane ‘izvanrednog povjerenika Vlade RH’, pomalo nepravedno je zapostavljena vijest o sastanku dviju stranaka: KPK-a i HDZ-a, odnosno Komunističke partije Kine i Hrvatske demokratske zajednice. Naime, čelnik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković jučer se sastao s članom Politibiroa Komunističke partije Kine (KPK) Zhangom Chunxianom. I to u središnjici HDZ-a. Nije bila riječ o međudržavničkom susretu, nego razgovoru o suradnji kineskih komunista i hrvatskih demokratskih zajedničara.

Što je na dan holywoodskog političko-gospodarskog spektakla bio razlog susreta kineskih komunista i HDZ-a? Posebice kada se radi o hrvatskoj stranci dvojakog karaktera: u njoj je najviše onih koji se plaše bauka pokojnog jugoslavenskog komunizma i socijalizma, a istodobno je većina njihovih dužnosnika bila članovima komunističke partije Hrvatske, odnonso partija razvaljene Jugoslavije.
– Istaknuli su potrebu unaprjeđenja bilateralnih odnosa Hrvatske i Kine, osobito u kontekstu formata Kina 16+, kao i političkih odnosa EU i Kine te globalne suradnje s Kinom u okviru UN-a i drugih međunarodnih organizacija. Plenković i Zhang Chunxian potvrdili su kvalitetne političke i diplomatske odnose Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa – javlja HINA o visokom susretu.
Kako se ističe, Chunxian je A. Plenkoviću, Gordanu Jandrokoviću, Davoru Stieru te Miru Kovaču pričao o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Kini te je ‘izrazio i uvjerenje u nastavak pozitivnog trenda rasta broja kineskih turista u Hrvatskoj te ostvarivanje veće trgovinske razmjene i ulaganja između Hrvatske i Kine’.
Predsjednik HDZ-a je jučer imao gust raspored, to je jasno, no između press konferencija, višestrukih intervjua za nacionalne televizije i druge, stigao je ipak ugostiti i kineske kolege iz Komunističke partije Kine.
Gle čuda, o ovom političkom susretu na visokoj razini nema nikakvog traga na internetskim stranicama www.hdz.hr.
Dodajmo ovome i vijest iz Londona koju su jutros objavile svjetske novinske agencije: Kina je prošle godine izvršila smrtnu kaznu nad više ljudi nego čitav svijet zajedno, objavio je Amnesty International u svom godišnjem izvješću za 2016., naglašavajući da je nemoguće doći do točnih brojki jer se smrtna kazna u Kini smatra državnom tajnom.

Hrvatsko-kinesko prijateljstvo (izvor: loomen.carnet.hr)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI