Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
Kriza vlade / POLITIKA
Arhiva: Gordan Jandroković (prvi slijeva)

G. Jandroković:
Sjena za sva vremena…

Arhiva: Gordan Jandroković (prvi slijeva)

– Imamo 79 potpisa da se izglasa nepovjerenje Boži Petrovu. Stekli su se uvjeti da Božo Petrov više ne bude predsjednik Sabora jer on više nema potporu natpolovične većine zastupnika. On više nema legitimitet za obnašanje funkcije predsjednika Sabora – ustvrdio je jučer s karakterističnim osmijehom od uha do uha Gordan Jandroković, HDZ-ov glavni tajnik.

Jandroković pritom nije mogao skriti veselje i zadovoljstvo, možda i zato što se njegovo ime spominje kao ime budućeg predsjednika Hrvatskog sabora, čim odatle bude deložiran aktualni predsjednik Božo Petrov, psihijatar iz Metkovića.

I dok neki domaći skeptici na smjene Mostovih ministara u Vladi RH gledaju kao na još jednu pomno režiranu podvalu HDZ-a i Mosta, drugi u Hrvatskoj ustreptalo prate tzv. dramatične vijesti o političkim pretumbavanjima na hrvatskoj političkoj pozornici. Svejedno, što god bilo, dobro je znati ponešto o mogućem novom predsjedniku Hrvatskog sabora.
G. Jandroković je rođen u  Bjelovaru 2. kolovoza 1967. godine. Kako su negdje istakli, rođen je u ‘sportskoj obitelji’, valjda zato jer mu je otac Zvonko bio rukometaš i trener u Omladinskom rukometnom klubu Partizan.
Mladi Jandroković je dvostruko studirao, pa ima neobičnu rijetku kombinaciju diploma: on je građevinski inženjer i diplomirani politolog. Građevinski fakultet u Zagrebu  je završio u 1991., a za vrijeme Domovinskog rata je radio u privatnoj građevinskoj tvrtki, ali je usput imao vremena i za paralelno studiranje na Fakultetu političkih znanosti, gdje je hrvatske ratne 1993. godine stekao zvanje diplomiranog politologa.
Nedugo potom je krenula i njegova politička karijera, gurana od strane Ive Sanadera, Vladimira Šeksa itd. Hrvatska javnost, barem onaj dio koji ne zaboravlja, pamti Jandrokovića kao vrlo snalažljivog HDZ-ovca koji je dobro plivao uz rep svim krupnim ribama u HDZ-u, dok su isti bili krupne ribe. Odnosi se to na Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Tomislava Karamarka i druge…, a niz aktualno završava s A. Plenkovićem. Uvijek je bio svojevrsna sjena HDZ-ovih glavešina, pa bi se moglo reći, parafrazirajući pjesmu Zdenke Kovačiček, kako je on –  sjena za sva vremena.
No možda to uskoro više i ne bude, kad eventualno postane predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, jer tako neće moći biti u sjeni samoga sebe.

Sretna družina: Samo mijena i Jandroković su stalni – foto: arhiva

Dakle, od 1994. do 2000. godine bio je zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova, pa je 2003. godine izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, a usput sjedi u raznim foteljama tipa predsjednika Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, predsjednika Odbora za vanjsku politiku, te voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament itd.
Bio je i ministar vanjskih poslova i europskih integracija, pa potpredsjednik Vlade, pa potpredsjednik Odbora za europske integracije, pa onda potpredsjednik, te predsjednik Odbora za europske poslove…
Sad je Jandroković potpredsjednik Hrvatskoga sabora, a uskoro možda i predsjednik istoga.
Kako piše u jednoj njegovoj biografiji, ‘Goran se vjenčao sa Sonjom Jandroković, oftalmologinjom i sestričnom Zorana Milanovića, kojoj je  otac  brat Marije Milanović, majke Zorana Milanovića.’
Lijepo je znati da su svi jedna obitelj. Možda zato i nije bilo nekih napetosti između te dvojice, a koji su imali neke dodirne točke i u svojim karijerama: startali su politički uzlet kao zaposlenici iz gnijezda u Ministarstvu vanjskih poslova. Baš kao i kolega im A. Plenković.
Zaiskrilo je pak jednom između svojte u sabornici 2014. godine kada je Jandroković Milanoviću kazao:  ‘Govorili ste kao ulični huligan, ali to je vaše pravo i tako se ponašajte. Što i očekivati od jednog nesposobnog skorojevića«.
Milanović ga je upitao je li u zatvoru posjetio »čovjeka koji ga je za ruku doveo u politiku i ugurao u HDZ« (I. Sanadera), te je kazao kako je Jandroković čovjek koji »nema svjetonazor« i koji se, u vrijeme HDZ-ove vlasti, »ugnijezdio u kabinetu ministra vanjskih poslova«.
Kako kaže nadalje biografija, Goran i Sanja imaju troje djece, te su ‘oboje poznati po tome što drže do kršćanskih vrijednosti, a sreću su pronašli u urbanoj vili na Ružičnjaku u dvoetažnom stanu od 149 kvadrata’.

Ovih dana… – foto: Facebook

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI