Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
Erdoğan Turcima blokirao Wikipediju: Kao tinejdžer prodavao limunadu i peciva od sezama

Erdoğan Turcima blokirao Wikipediju:
Kao tinejdžer prodavao limunadu i peciva od sezama

Recep Tayyip Erdoğan (Istanbul, 26. veljače 1954.), turski političar, dvanaesti predsjednik Republike Turske od 2014. (kako ga opisuju na Wikipediji)  danas je u Turskoj blokirao – Wikipediju. Tako javlja Turkey Blocks, organizacija koja se bavi monitoriningom, odnosno nadzorom  zbivanja na na turskom internetskom prostoru (vidi poveznicu).

Turski vladar blokirao je bez ikakvog objašnjenja internetski pristup Wikipediji, vele, a to je ‘rezultat internetskih filtera koji se koriste za cenzuriranje internetskog sadržaja’. Nije mu to prvi oput: Erdogan je već ranije blokirao Twitter i Youtube, nakon što su njegovi korisnici kritizirali Erdoğana radi navodne upletenosti u korupcijski skandal.
Formalno, mjeru o blokiranju Wikipedije donijela je tamnošnja Uprava za informiranje i komunikacijske tehnologije, no ta mjera je donešena bez sudskog naloga, ali isti bi ‘trebao stići u sljedećih nekoliko dana’, kako se pojašnjava.
Kad je već tako, dok još imamo Wikipediju, prepišimo iz nje neke podatke o Erdoganu. Možda mu je zasmetao podatak o njemu poput sljedećeg, a koji govorio njegovim poduzetničkim počecima.

Nogometom se bavio poluprofesionalno

– Kao tinejdžer, Erdoğan je na ulicama turbulentnijih gradskih naselja prodavao limunadu i peciva od sezama kako bi zaradio dodatni novac – kaže Wikipedija.

Erdogan (foto: Wikipedia)

Nadalje, piše i kako se ‘bavio nogometom između 1969. i 1982.’ I to poluprofesionalno, što god to značilo.
– Erdoğan se u mladosti bavio polu-profesionalnim nogometom u mjesnom klubu. Fenerbahçe je želio transferirati Erdoğana u klub, no to je spriječio njegov otac. Stadion mjesnog nogometnog kluba u okrugu u kojemu je odrastao, Kasımpaşe S. K., nazvan je po njemu – veli Wikipedia.
Za gradonačelnika Istanbula izabran je na lokalnim izborima 27. ožujka 1994., no onda je smijenjen zpog neke pjesmice.

Napisao, režirao i igrao glavnog lika u vlastitoj predstavi

–  Zbačen je s položaja i osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog recitiranja pjesme tijekom javnog obraćanja u vilajetu Siirt 1997. Nakon manje od mjesec dana provedenih u zatvoru, Erdoğan je 2001. osnovao Stranku pravde i razvitka – kažu.
Inače, Erdogan je zarana pokazivao potrebu za posvemašnjom kontrola svega, pa tako i u kazališnoj sferi. Naime, prije 43 godine je napisao, režirao i igrao glavnog lika u predstavi Maskomya 1974., u kojoj su masonstvo, komunizam i židovstvo prikazani kao zla.
Nije poznato je li tada Erdogan osim u ulozi dramskog pisca, režisera i glavnog glumca bio i u ulozi scenografa, kostimografa, inspicijenta, majstora svjetla, tonca, publike i kazališnog kritičara.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI