Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
FILM / GRAĐANI / POLITIKA
Daj mi kino! 2 – Tko bi stavio šape na kino Tuškanac?

Daj mi kino! 2 – Tko bi stavio šape na kino Tuškanac?

– Sve Vas molimo za podršku i pozivamo da nam se pridružite u borbi za zaštitu zgrade Tuškanac kao vrhunskog kulturnog dobra i filmskog prostora, te za očuvanje statusa kina kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu – pozivaju iz Kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza.

Naime, među publikom koja voli bolje filmove, filmskim djelatnicima i u kulturnim krugovima se munjevito proširila vijest kako se Kino Tuškanac, posljednje zagrebačko kino sa suvislim filmskim programima, radionicama i drugim zanimljivim zbivanjima namjerava od tamo iseliti i zatvoriti, a ta zgrada pretvoriti u hotel po zamisli aktualne gradske vlasti. Tko bi to stavio šape na jedno od posljednjih utočišta filmske umjetnosti u Zagrebu, pitaju se filmoljupci? Uslijedila je reakcija: odnosno pokrenuta je akcija nazvana ‘DAJ MI KINO – 2’, a koja započinje sutra ujutro (četvrtak, 13. travnja u 11 sati) tiskovnom konferencijom u velikoj dvorani kina Tuškanac.

Kino Tuškanac je redovito puno

Kako ne bi duljili, o čemu se zapravo radi pročitajte u pozivu na akciju:
Dragi posjetitelji, suradnici, kolege, prijatelji,

niz je okolnosti i događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena, navodimo ovim putem samo dio:

• drastično umanjene dotacije za program kina u 2017. godini (sredstva su u posljednjem desetljeću prepolovljena)
• s obzirom da kinom upravlja savez udruga, a ne gradska ustanova trenutno od strane Grada se preispituje ‘stanarsko pravo’ Hrvatskog filmskog saveza na adresi Tuškanac 1
• informacije o pregovoru Grada i Crkve o preuzimanju dvorane Kinoteke u Kordunskoj, čije upravljanje je povjereno Centru za kulturu i film August Cesarec
• informacije o obnovi zapuštene dvorane Kinoteke, koja nije gradsko vlasništvo i u koju će Grad investirati dodatnih 12.000,00 kuna mjesečnog najma, a sve s ciljem osiguravanja gotovo identičnog kinotečnog programa građanima Zagreba

Navedeni događaju iniciraju niz pitanja i nedoumica:
– s obzirom da Grad ulaže golema sredstva u tuđi prostor, zbog kojih razloga to odbija činiti u vlastitom?
– smjernice o planiranom programu dvorane Kinoteke ukazuje na potpunu neinformiranost o dosad realiziranom programu kina Tuškanac posljednjih 13 godina
– je li ponovno otvaranje Kinoteke samo pokušaj zamjene i gašenja kina Tuškanac?
– postoji li uopće ikakva dugoročna kulturna strategija kojom bi bili određeni i nezaobilazni punktovi gradskog kinematografskog života te model njihova funkcioniranja i financiranja?

S obzirom da napori oko osiguravanja povratnih informacija na (ova i još niz) pitanja od mjerodavnih iz Gradskog uredu za obrazovanje, kulturu i šport, nisu polučili rezultat, ovim putem najavljujemo početak akcije ‘DAJ MI KINO -2’!

Podrobnije pojašnjenje pozadine svojevrsnog novog udara na hrvatsku kulturu pročitajte u pismu zaposlenika Hrvatskog filmskog saveza ili pak na OVOJ POVEZNICI.
Inače, zasad je svju podršku ovoj akciji dala samo politička platforma Zagreb je NAŠ!
– Politička platforma Zagreb je NAŠ! ovim putem želi izraziti podršku filmskim djelatnicima, organizacijama i institucijama koje djeluju u ovim prostorima te građanima grada Zagreba osiguravaju kvalitetan i aktualan filmski program. Ovakvo postupanje gradskih vlasti krajnje je nedopustivo. Još jednom se potvrđuje kako grad pod Bandićevom upravom nema nikakvu kulturnu strategiju zbog čega je i moguće da se ovako važni akteri nalaze na udaru, a njihov je rad izložen trajnoj neizvjesnosti. Odnos omalovažavanja prema važnim kulturnim akterima nedopustiv je, a samovolja u upravljanju gradskim prostorima, javnim dobrima i sadržajima još je jedan od razloga zašto ovakvo ponašanje, koje je inficiralo gotovo sve gradske institucije mora konačno, nakon 16 godina, prestati – vele u Zagreb je NAŠ!.
Kino Tuškanac je sretno popunilo prazninu koja je nastala nakon što su se kinoteke i ‘mala’ kina zatvarala, te su otvoreni multipleksi  po shopping centrima koji nude mahom tzv. filmske hitove. Sada bi netko ispraznio i kinoTuškanac.
– Nostalgija za vremenom filmofilije, žeđ za pravim kinom, za klasicima i art-filmom bila je tolika da je kino Tuškanac postalo novo mjesto hodočašćenja. Tih trinaest godina filmski programi odgojili su nekoliko generacija srednjoškolaca i studenata te vratili u kino srednju i stariju generaciju gledatelja, kojoj je odbojna ideja kina u trgovačkim centrima. Je li moguće da gradska uprava uopće ne prati što se, kako se i kada događa u dvorani Tuškanac, što se svakodnevno objavljuje na matičnim stranicama kina, pa još nije shvatila da Zagreb već ima i kinotečni program i kinotečnu dvoranu? – pitaju se u Hrvatskom filmskom savezu.
Moguće je.

Scena iz filma Stalker redatelja A. Tarkovskog, koji je na Tuškancu na programu 19. travnja

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI