Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
‘Apartmanizacija vodi ka uništenju Jadrije’

‘Apartmanizacija vodi ka uništenju Jadrije’

– Na Jadriji se sprema daljnja gradnja apartmana koja je, u postojećoj situaciji, neodrživa i vodi uništenju tog gradskog naselja – rekao je danas, na početku tiskovne konferencije, nekadašnji gradski vijećnik Emil Guberina.

Grad Šibenik je prije godinu dana, istaknuto je na konferenciji, donio odluku o izradi urbanističkog plana uređenja 55 tisuća kvadratnih metara na Jadriji, kojim se otvara put ka apartmanizaciji. – Nije bilo rasprave niti obrazloženja što se pod tim podrazumijeva – istaknuo je Emil Guberina. – Na Jadriji ne postoji potrebna infrastruktura; ni dan danas nema sustava odvodnje, niti sportsko-rekreacijskih sadržaja, kao ni dovoljno parkirnih mjesta za automobile i vezova za brodice.

Emil Guberina i Gojko Berlengi (Foto: Jozica Krnić)

Emil Guberina tvrdi da se u nekoliko navrata obraćao nadležnim gradskim i županijskim institucijama, kako bi se riješio problem proširivanja građevinskih zona. – Na kraju sam ostao razočaran, jer institucije ne vode brigu o potrebama građana, nego o pojedincima kako bi što lakše sagradili, a zatim i preprodali apartmane.
– S jedne strane proglašavamo kulturno dobro, a s druge se vode poslovne politike koje vode ka apartmanizaciji – rekao je još jedan Jadrijaš, arhitekt Gojko Berlengi. – Jadrija ima jedan svoj karakter, tu se brinulo o okolišu, a danas se planiraju apartmanski objekti s tri etaže, što izlazi iz “pristojnog” koncepta. Sve se to radi bez studije utjecaja na okoliš, nekome se žuri da se na tih 80 tisuća kvadrata počne graditi. Tu ima mjesta za sigurno stotinjak objekata – rekao je Berlengi, ističući da se ne vodi računa o tome što Jadrija jest.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI