Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Zelena akcija poziva eurozastupnike da odbace mogućnost povećanja površina pod GM usjevima u EU

Zelena akcija poziva eurozastupnike da odbace mogućnost povećanja površina pod GM usjevima u EU

Države članice EU, u ponedjeljak, 27. ožujka, odlučuju o prijedlozima Europske komisije za odobrenje uzgoja tri sorte genetski modificiranog kukuruza, odnosno produljenja odobrenja za Monsantov kukuruz MON810 ( jedini GM usjev koji se u EU trenutno uzgaja u komercijalne svrhe)  i odobrenja za dvije nove sorte (Syngenta-in Bt11 i Dow-Pioneer-ov 1507). Zelena akcija poziva hrvatske eurozastupnike da u ponedjeljak  glasuju protiv odobravanja novih GM usjeva na teritoriju Europske unije.

Predstavnici država članica EU, podsjećaju iz Zelene akcije, o ovoj su temi već glasali krajem siječnja na sjednici Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje. Tom se prilikom protiv prijedloga Komisije izjasnio velik broj država, no kako nije postignuta kvalificirana većina (55% država koje predstavljaju barem 65% populacije EU) o prijedlogu će se ponovo glasati na žalbenom odboru u ponedjeljak. Ako niti tamo ne bude kvalificirane većine, konačna odluka prepušta se Komisiji koja bi mogla popustiti pritiscima biotehnoloških lobija.
– Posebno zabrinjava činjenica da se među državama koje su u siječnju glasale suzdržano našla i Republika Hrvatska, zemlja u kojoj navodno postoji širok politički konsenzus o tome kako njena polja treba sačuvati slobodnima od GM usjeva te koja je Komisiji uputila zahtjev da se njen teritorij izuzme iz odobrenja za uzgoj ova tri usjeva, kaže Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.
Odluku da glasuju suzdržano hrvatski su predstavnici opravdali činjenicom da su zatražili izuzimanje vlastitog teritorija iz odobrenja. No ista stvar nije spriječila predstavnike drugih država, uključujući i susjednu Sloveniju, da glasuju protiv, navode iz Zelene akcije te dodaju kako Hrvatska svojom suzdržanošću otežava postizanje kvalificirane većine protiv tog odobrenja te time ide na ruku onim krugovima u Komisiji i onim državama članicama EU koje priželjkuju više GMO-a na europskim poljima.
– Zelena akcija osuđuje ovakvu dvostruku igru gdje se na nacionalnoj razini dodvorava biračima, dok se na europskoj razini radi u korist biotehnoloških lobija, kaže Radovanović.
Zelena akcija upozorava kako će bez obzira što Komisijin prijedlog ne obuhvaća teritorij RH, povećanje površina pod GM usjevima na Europskoj razini postati i hrvatski problem jer pelud ne poznaje državne granice, a jedini način da se hrvatska polja uistinu zadrže slobodnima od GMO-a jest da se isto osigura i za ostatak Europe.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI