Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
UKRATKO
Foto:PP Vransko jezero

Volonterski program u PP Vransko jezero:
Postanite majstor u obnovi i gradnji suhozida

Foto:PP Vransko jezero

Foto:PP Vransko jezero

Uključite se u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Ukoliko ste spremni svoje vrijeme uložiti u savladavanje vještine tradicijske gradnje te strpljivo i predano slagati kamen, prijavite se za volonterski program Suhozidar/ka u Parku prirode Vransko jezero. Volonterski program održati će se od 17. – 22.4.2017., a volonteri će raditi na terenu prostora Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, a posebice na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidom, u okolici lučice Prosika.
Što radi Suhozidar/ka: obnavlja suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva, krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide, istražuje i georeferencira postojeće suhozidne strukture (bilježi koordinate i fotografira suhozide), informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove te doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka.
Zašto volontirati u Parku prirode Vransko jezero:kroz volontiranje ćete ovladati tradicijskim znanjem gradnje, upoznati ćete mediteransku močvaru i njenu bioraznolikost, osnažiti ćete tijelo i duh kroz aktivni rad u prirodi, doprinijet ćete lokalnoj održivosti te jačanju lokalne zajednice, uvjerit ćete se u moć timskog rada i steći ćete samopouzdanje u vlastite mogućnosti.
Tko volontira profitira – usvojenom vještinom gradnje u suho, poručuju iz Parka prirode Vransko jezero i pozivaju zainteresirane da se prijave do 20.ožujka putem ove POVEZNICE.

Foto: PP Vransko jezero

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI