Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Ivica Tororić (Foto: Agrokor)

Vlada donijela “Lex Agrokor”:
Gazda ipak pao…

Ivica Tororić (Foto: Agrokor)

Gazda ipak odlazi. Banke vjerovnici i predstavnici Agrokora dogovorili su ključne elemente tzv. standstill ugovora kojim  nakon 20 godina neprikosnovene vladavine hrvatskim ( i regionalnim ) tržištem Ivica Todorić gubi upravljačke funkcije u svom koncernu. I dok su se oni dogovarali o dolasku međunarodnog eksperta za restrukturiranje kompanije, Vlada je donijela Zakon o sistemskim tvrtkama, koji, svima je jasno, figurira kao rezervni plan za spas Ivice Todorića i njegova ugroženog poslovnog carstva. Iako, premijer tvrdi da zakon nije donesen radi Agrokora, nego za sve one tvrtke koje zapošljavaju preko pet tisuća radnika i imaju preko milijardu kuna duga…

Tijekom dana blokirani su redom računi Agrokora, Leda, Jamnice, PIK Vrbovca, Tiska, naposljetku i Konzuma. Signal za ovršnu naplatu dugova, da stvar bude zanimljivija, došao je upravo od države  koja je odlučila prisilno naplatiti dug Agrokora za PDV u iznosu od 81 milijun kuna, a potom se lavina zakotrljala.

Tijekom jutra sastali su se Agrokorovi dobavljači i kreditori kako bi se dobavljači detaljno informirali o naravi standstill sporazuma kojim se suspendira postojeći kreditni aranžman i otvara pregovor o novom, sve s ciljem da se spriječi bankrot dužnika koji ne može podmirivati svoje obveze. Očekuje se smjena sadašnje Uprave  Agrokora, koju će naslijediti međunarodni menadžment.

U procesu aktivnog restrukturiranja kompanije bit će potrebno ubaciti novi svježi kapital, a posebna će se pažnja posvetiti  malim i srednjim dobavljačima, odnosno zaposlenicima. Dobavljači su izrazili spremnost skinuti blokade i proglasiti privremeni moratorij na svoje obaveze, sve kako bi podržali kreditore u procesu restrukturiranja Agrokora, koncerna koji u svom sastavu ima čak 61 tvrtku.

Izvanredna uprava, zadužena za spašavanje kompanije restrukturiranjem, ima na raspolaganju najviše 15 mjeseci, a nakon toga, u slučaju neuspjeha sanacije, slijedi stečaj.

Vlada je u Sabor uputila Prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. Lex Agrokor, kako bi osigurala alternativnu sanaciju najveće domaće privatne kompanije koja je od iznimnog značaja i utjecaja na hrvatsko gospodarstvo.

Istodbno s vladinim zakonskim rješenjem za spas koncerna Agrokor, predsjednik Sabora, Mostov Božo Petrov, odlučio je prijaviti DORH-u Ivicu Todorića.

Što bi rekao Peđa Grbin ( SDP) Petrov bi doista morao imati na umu da nije tek obični građanin nego šef državnog parlamenta, pa ne može kao koalicijski partner u Vladi Todorića spašavati, a kao predsjednik Sabora ga kazneno pijavljivati zbog sumnje u lažiranje financijskih izvješća o poslovanju koncerna.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI