Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA
Gabelica, Bulajić i Žaja na istarskoj lokaciji (foto Gral Film)

Veljko Bulajić sutra snima ‘Bijeg do mora’ – film o užasu i besmislu ratova

Gabelica, Bulajić i Žaja na istarskoj lokaciji (foto Gral Film)

Gabelica, Bulajić i Žaja na istarskoj lokaciji (foto Gral Film)

Veljko Bulajić, 89-godišnji filmski redatelj, sutra (2. ožujka) u Rovinju počinje snimati novi film. Film naziva “Bijeg do mora” prati zbivanja i sudbine triju glavnih likova u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje povezuje s današnjim vremenom, kako je predstavljen u Puli. U pulskoj Komunalnoj palači održana je konferencija za medije povodom početka snimanja međunarodne koprodukcije igranog filma „Bijeg do mora“ redatelja Veljka Bulajića, a film su predstavili scenarist i redatelj Veljko Bulajić, producent filma Tomislav Žaja iz produkcijske kuće Gral Film, direktor fotografije Stanko Herceg i glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić.

Bulajić je snimio brojne filmove, počev od prvijenca Vlak bez voznog reda, preko partizanskog spektakla Bitka na Neretvi (nominiranog za Oscara, u kojem su glumili i Yul Brynner i Orson Welles), pa do Libertasa. Osnovna tema filma “Bijeg do mora” je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka, kako je rečeno.
 – Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao suvremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim „malim ljudima“ s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život – ustvrdio je Veljko Bulajić.

Glumci Tom Wlaschiha i Dijana Vidušin s Veljkom Bulajićem (foto Gral Film)

Producent filma je Tomislav Žaja, inače višestruko nagrađivani filmski redatelj.
 -Veljko Bulajić predstavlja veliko ime u povijesti europske kinematografije, ali još je zanimljiviji njegov aktualni stvaralački duh koji kao da nikad nije bio mlađi i kreativniji. Bulajićeva zanatska superiornost i perfekcionizam, te istančani osjećaj za glumce obećavaju još jedno značajno ostvarenje – kaže Tomislav Žaja.
Filmovi Veljka Bulajića su najgledaniji filmovi bivše Jugoslavije, te su distribuirani su širom svijeta. Produkcija filma ističe kako je obavila studiozne pripreme filma i u tom procesu uspjela internacionalizirati projekt, što je za hrvatsku kinematografiju i film „Bijeg do mora“ značajan korak u nastojanju da i ovaj film redatelja Bulajića bude s uspjehom prikazan u svjetskoj distribuciji.

Glumci Gerd Rigauer i Sabina Toziya (foto Gral Film)

Redatelj i scenarist je Veljko Bulajić, koscenaristi: Mirko Kovač i Paolo Finn, producent: Tomislav Žaja, direktor fotografije: Stanko Herceg, skladatelj: Duke Bojadžiev, a scenograf: Damir Gabelica. Glavne uloge: Tom Wlaschiha, Dijana Vidušin, Jadranka Đokić i Barbara Prpić. 
Film producira Gral Film, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije.
Snimat će se uglavnom u Istri.

Na lokacijama snimanja (foto: Gral Film)

Na lokacijama snimanja u Istri (foto: Gral Film)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI