Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
IZDVOJENO
Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja i naložio Saboru da donese novi zakon koji regulira pitanje pobačaja

Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja i naložio Saboru da donese novi zakon koji regulira pitanje pobačaja

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović/Izvor:N1

Ustavni sud odbacio je prijedlog udruge Hrvatski pokret za život i obitelj koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim ali je također Hrvatskom saboru naložio da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira pitanje pobačaja.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je kako je Ustavni sud na sjednici 21. veljače odbacio zahtjeve ukupno 7 predlagatelja među kojima su i udruge Hrvatski pokret za život i U ime obitelji, a koje su tražile ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine.
Činjenica kako postojeći Zakon iz 1978. “sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku” što znači da nije usklađivan sa važećim Ustavom iz 1990., sama po sebi nije dostatna da ga se utvrdi nesuglasnim s Ustavom, smatra Ustavni sud.
No zato je Ustavni sud naložio Saboru da u roku od dvije godine donose novi Zakon koji bi bio usklađen s postojećim Ustavom. Kako je naveo predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u tom novom zakonu Sabor bi trebao odrediti edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak.
“U okviru svoje široke slobode procjene zakonodavac je slobodan odrediti mjere koje smatra svrhovitima da se kroz edukativne i preventivne programe, primjerice uključivanjem reproduktivnog i spolnog obrazovanja, promovira spolno odgovorno ponašanje te odgovornost i muškarca i žene u prevenciji neželjene trudnoće. Zakonodavac također može, kako bi ženi omogućio da njezino određenje prema trudnoći i majčinstvu bude slobodno, odrediti primjereno razdoblje razmišljanja prije donošenja odluke o prekidu ili nastavku trudnoće u kojem bi joj bile pružene sve informacije o trudnoći i uslugama koje joj stoje na raspolaganju (primjerice, o savjetodavnim centrima i zdravstvenoj zaštititi za vrijeme trudnoće i poroda, o radnim pravima trudnica i majki, o dostupnosti jaslica, o centrima koji osiguravaju odgovarajuću kontracepciju i informacije o sigurnom seksu, te o centrima u kojima se savjetovanje može obaviti prije i nakon trudnoće). Na zakonodavcu je također odrediti hoće li novim zakonom urediti pitanje troškova prekida trudnoće (hoće li ih i u kojim slučajevima snositi žena ili će oni teretiti državni proračun), pitanje priziva savjesti liječnika koji ne žele obavljati prekide trudnoće i sl.”, navodi se u sažetku odluke Ustavnog suda.
Na pitanje novinara kakvo bi bi bilo stajalište Ustavnog suda u slučaju da Sabor donese restriktivniji zakon o pobačaju, Šeparović je odgovorio:

“Zakonodavno rješenje koje dopušta prekid trudnoće do 10. tjedna nije protuustavno. Ako bi Sabor donio takav zakon, on bi bio protiv odluke Ustavnog suda i on bi bio protuustavan. Nakon ove odluke Ustavnog suda Hrvatski Sabor ne može donijeti  zakon koji bi zabranjivao prekid trudnoće. Može eventualno odrediti neki drugi  periodni model ali ne može zakonom zabraniti prekid trudnoće”, kazao je Šeparović.

Sažetak odluke Ustavnog suda možete pronaći na ovoj POVEZNICI.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI