Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA / PRIOPĆENJE / UKRATKO
Split: Sramotna rasprodaja gradske imovine

Split:
Sramotna rasprodaja gradske imovine

- Radi se o rasprodaji obiteljske srebrnine - kažu u Novoj ljevici.

Stranka Nova ljevica oglasila se povodom najave splitskih gradskih vlasti kako će rasprodati neke gradske nekretnine u središtu Splita. Njihovo priopćenje je u nastavku.

Ilustracija, Split, Marmontova ulica (foto TRIS/G. Šimac)

Iako su se ovaj sastav splitskog Gradskog vijeća i uprava koja je upravo izgubila ovlasti već sada upisali u povijest grada kao po mnogo čemu jedinstveno štetočinske pojave, odluka o prodaji vrijednih gradskih nekretnina u centru grada na posljednjoj sjednici nadmašuje čak i najgora očekivanja. Mazanje očiju javnosti ciframa od 20 milijuna kuna koje bi Split trebao utržiti od prodaje nekretnina u Cosmijevoj, Domaldovoj i na Mihovilovoj širini, znači skrivati pravu narav ovih transakcija.

Radi se o rasprodaji obiteljske srebrnine, da bi se kratkoročno financirale redovne potrebe. Argumenti koje smo dodatno čuli na Vijeću, o tome kako Grad nije bio u stanju upravljati tim nekretninama, nužno potežu pitanje zbog čega onda ne autsorsamo i gradonačelnika i Vijeće, kad se već nisu u stanju brinuti o ovako jednostavnim stvarima? Mimo svega navedenog stoji činjenica da ne postoji nikakav plan upravljanja gradskom imovinom, kao ni plan kako pomoći rijetkim preostalim stanovnicima stare gradske jezgre. Upravljanje nekretninama znači i upravljanje sadržajima i funkcijama, a to upravo jezgri nedostaje.
Imali smo već čitav niz slučajeva u kojima grad nije htio infrastrukturno pomoći vlastitim građanima, da bi onda privatnim investitorima bez problema pomagao u rješavanju svih poteškoća praktično na istim lokacijama, npr. u Alješijevoj. Za sve to vrijeme, povijesna jezgra izumire, a grad se odriče najefikasnijeg mogućeg načina da u njoj zadrži i osmisli život, rasprodajući nekretnine koje u njoj posjeduje, ne zaboravljajući pritom prodavati označena parking mjesta uz cestu onima koji imaju novaca. Sve ovo skupa, pored toga što je sramotno, pokazuje potpuni nedostatak interesa da se gradom upravlja i da se o gradu brine. Stoga zahtijevamo stopiranje prodaje spomenutih nekretnina i aktiviranje gradskih službi na tome da osmisle kako zadržati život u staroj gradskoj jezgri.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI