Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Anton Dobra (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenski SDP kao “alternativni HDZ”:
I Dobra i Živković bili u HDZ-u, još samo da Miju Matić upišu u HDZ !

Anton Dobra (Foto: Tris/H. Pavić)

Anton Dobra (Foto: Tris/H. Pavić)

 Šibenski SDP ne odustaje od svoga ingenioznog političkog patenta da na izbore ide s kandidatom za zamjenika gradonačelnika, Antonom Dobrom, koji je formalno još član HDZ-a. Ali, to, kako izgleda, nije jedini SDP-ov kandidat koji jest ili je bio u HDZ-u. U javnost je procurila i navodna upisnica Josipa Živkovića, kandidata za SDP-ova gradonačelnika, koja pokazuje da je i on 2008. bio upisan u HDZ! Dakle, dva od tri kandidata s SDP-ove liste imala su kao svoj prvi stranački izbor HDZ. Pa neki sad s pravom ironiziraju kako preostaje još jedino da i drugu kandidatkinju za dogradonačelnicu na SDP-ovoj ( ?!) listi, mladu Miju Matić, upišu u – HDZ. Makar privremeno…

Vodstvo SDP-a u Šibeniku za sutra je sazvalo konferenciju za novinare kako bi i službeno predstavili kandidate za dogradonačelnike, Miju Matić i Antona Dobru, jer je stranka već promovirala Živkovića kao svoju gradonačelničku uzdanicu. Još poslijepodne iz SDP-ovih su krugova dolazile informacije kako se ipak odustalo od Dobrine kandidature, ali se ispostavilo da to nije točno. Šef šibenskog SDP-a Franko Vidović u dogovoru sa Živkovićem ( stranačka tijela, kako nam kažu neki ugledni članovi, o tome nisu konzultirana), odlučio je na ovoj kombinaciji ustrajati. Ma što tko mislio o tome! Pa će na HDZ -ovu listu Željka Burića, SDP “udariti” alternativnom HDZ-ovom listom Josipa Živkovića!

I. Klarin: Ne mogu vjerovati što se radi u SDP-u!

Ivan Klarin (Foto: Tris/H. Pavić)

Anton Dobra je kontroverzni ugostitelj koji je svojedobno bio suvlasnik noćnih striptiz klubova Princess uz koje su se redovito vezivali kojekakvi incidenti zbog čega je nerijetko posla imala i policija. Ne jednom je dospio na novinske stupce, i to u rubrikama crnih kronika, koliko zbog problema u poslovanju toliko i zbog krajnje provokativnih izjava o legalizaciji marihuane i prostitucije na našim otocima kao prokušanoj mjeri demografske politike koja jamči opstanak života na školju. Ali je SDP-ovom vodstvu u Šibeniku zapeo za oko zbog, kako kažu ,žestokog kritiziranja „zajedničara“ i njihove politike. Kritika vlastite stranke učinila ga je najbizarnijom izbornom akvizicijom SDP-a, od koje šibenski socijaldemokrati teško mogu profitirati.

– Ako se to zbilja dogodi, bit ću iskreno zgrožen i naprosto ne mogu vjerovati što se radi u SDP-u- sasvim otvoreno nam je kazao Ivan Klarin, SDP-ov saborski zastupnik i načelnik općine Tisno. Za njega je ova akvizicija potpuno neprihvatljiva i iracionalna, kako ističe. Razmišlja čak i o tome da u znak prosvjeda i neslaganja s  tom kandidaturom , sutra javno istupi. Kazao nam je i kako se ne može braniti od telefonskih poziva brojnih članova i simpatizera stranke koji su zaprepašteni SDP-ovim izborom kandidata.

– Nekako sam tu vijest već probavio i sad sam od početne konsternacije došao u fazu potpune rezignacije – veli Klarin. Za njega je jednako nevjerojatna i zabrana članovima SDP-a u Kistanjama da izađu na izbore sa svojom listom.

– Tamo imamo respektabilnu organizaciju, a oduzima im se pravo na izborno natjecanje samo zato što je Franko Vidović, kao kandidat za župana šibensko-kninskog, dogovorio sa SDSS-om da ga podrže u županiji, a zauzvrat se u Kistanjama SDP neće pojaviti s listom ni za načelnika ni za Općinsko vijeće. To je ucjena – drži Klarin.

Slobodan Rončević (Foto: H. Pavić/Tris)

S. Rončević:  Koalicija SDSS-a i SDP-a u Kistanjama nije dolazila u obzir…

Nesuđeni kistanjski kandidat za SDP-ova načelnika Slobodan Rončević potvrđuje da na izbore neće izaći jer im je to, kako tvrdi, zabranio vrh SDP-a, direktno Franko Vidović, pozivajući se na dogovor SDP-a i SDSS-a. Rončević je istupio iz stranke, a učinilo je to i još 30-ak članova kistanjske organizacije koja je brojila čak 140 članova.  Organizaciju sada vodi potpredsjednik Sako Kutlača, ali ako SDP u Kistanjama preživi, morat će, kaže Rončević, provesti izbore za novo vodstvo.

Eventualna koalicija SDSS-a i SDP-a u Kistanjama, kako tvrdi Rončević, nije dolazila u obzir, jer je apstinencija socijaldemokrata s izbora u Kistanjama bila najmanja cijena za obećane glasove 5500 građana srpske nacionalnosti , koliko ih je prema popisu u županiji, za SDP-ovog župana.

Ovaj predizborni dogovor, međutim, izaziva otpor i nezadovoljstvo u SDP-u, SDSS-u, ali i HDZ-u.

Bilo je i onih što su o tome htjeli izravno dobiti odgovor šefa SDP-a Davora Bernardića, zbunjeni prisilnom apstinencijom socijaldemokrata u Kistanjama, a sve radi „političke trgovine“, kako su nam rekli, uvjereni da se na taj način i Srbe i Hrvate ( Janjevce) u Kistanjama getoizira , jer ih se tjera da biraju isključivo između SDSS-a i HDZ-a. Gdje je tu multinacionalnost, multikulturalnost, građanska opcija…pitaju se neki kistanjski Srbi.

“Prgometov poučak”

Franko Vidović (Foto: Tris/H. Pavić)

U isto vrijeme vrlo burno na spomenuti dogovor reagira i HDZ-ov Roko Antić , donačelnik u Kistanjama, koji smatra da se na taj način pod svaku cijenu nastoji zadržati monopol SDSS-a u  upravljanju općinom , radi čega je trebalo spriječiti lokalni SDP da izađe na izbore i ugrozi SDSS-u većinu. A što je tu s demokracijom nikoga nije briga, revoltirano će Antić, ocjenjujući da je takav potez moralno nedopustiv i jadan.

Što će sve ovo donijeti SDP-u i Franku Vidoviću koji je trenutno alfa i omega stranke u Šibensko-kninskoj županiji?

Vjerojatno ništa dobro. SDP je ionako u krizi , a s ovim Vidovićevim relativiziranjem razlika između HDZ-a i SDP-a, samo se dodatno zbunjuje sve malobrojnije birače, ali i partnere SDP-a. Ako HDZ-ovac može na listu SDP-a, pitanje je tko je i što je SDP, što HDZ? Po čemu se prepoznaju, ili je cilj da se što manje razlikuju? Ako Vidović smatra da SDP izbore može dobiti s HDZ-ovcem, to samo znači da ne vjeruje u snagu SDP-a i svojih prijatelja koji su kandidirani, pa se pojačava akvizicijama iz protivničkog tabora. Zar zbilja misli da će birači HDZ-a zbog Dobre glasati za listu SDP-a? Nije li vidio koliko košta Dragu Prgometa njegov nespretni pokušaj pregovaranja sa Zoranom Milanovićem?  Toliko da su se mnogi iz HDZ-a odlučili stati uz „nezavisnu“ Brunu Esih i sabotirati službenog kandidata svoje stranke. Koketiranje s HDZ-om nijednom SDP-ovcu nije pomoglo. Ono govori o slabostima a ne vrlinama i svjetonazorskoj širini.

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI