Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Voditelj Makaria Anton Dobra i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)

Šibenski SDP kandidira HDZ-ovca za dogradonačelnika:
Bivši suvlasnik striptiz klubova kao SDP-ova izborna bomba

Voditelj Makaria Anton Dobra i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)

Voditelj Makaria Anton Dobra i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenski SDP je doslovce šokirao dobar dio javnosti dogradonačelničkom kandidaturom jednog kontroverznog ugostitelja, k tome s iskaznicom HDZ-a, na listi Josipa Živkovića, socijaldemokratskog kandidata za gradonačelnika. HDZ-ovac na listi SDP-a i to kao kandidat za dogradonačelnika?! Anton Dobra Tašo. Svojedobni suvlasnik noćnih striptiz klubova „Princess“. Kojemu je u ljeto 2009. pod automobil postavljena bomba dok je vozilo bilo parkirano pred zagrebačkim „Princess“ klubom.

Ali više da zastraši i priprijeti, negoli da ubije. Jer je Dobri SMS-om dojavljeno kako pod automobilom ima bombu, ovaj put neaktiviranu, ali poruka je jasna… Dobra je imao jedno vrijeme i „Princess“ klub u Vodicama i Šibeniku. Nerijetko je zbog incidenata  dospijevao na novinske stupce u rubriku crna kronika jer se od gostiju silom utjerivala naplata astronomskih računa.

F.Vidović: Dobra već godinu dana oštro kritizira HDZ, na nas nikad  nije išao džonom

Kao HDZ-ov član prije nekoliko godina na šibenskoj atraktivnoj gradskoj plaži Banj dobio je, baš kako se i očekivalo, koncesiju na kafić i noćni klub Makari. Što je proslavio s HDZ-ovim gradonačelnikom Željkom Burićem. O kojem, kako prenosi ŠibenikIn, danas govori da je bio član SK, pa HSLS-a, pa nezavisni, i konačno HDZ-ov čovjek. Koji je, kaže, prije četiri godine bio dobar kandidat, ali otkad je preuzeo HDZ u Šibeniku buja nezadovoljstvo, nekoliko obitelji drma strankom.
Burić na Dobrine eskapade odmahuje rukom. Stranka ga neće izbaciti dok se eventualno ne pojavi kao kandidat na listi SDP-a, a onda mu automatizmom prestaje članstvo.- Njegovo političko mišljenje me ne smeta. U demokraciji smo, i svatko ima pravo misliti što hoće i to javno artikulirati kad hoće- veli Burić.
Što je to kontroverznog Dobru nominiralo za dogradonačelničkog kandidata SDP-a na skorim lokalnim izborima? Otkud Dobra, još uvijek član HDZ-a, na listi SDP-a, makar i kao nestranački kandidat? Što  SDP takvom akvizicijom dobija, a što HDZ njegovim preletom na drugu stranu gubi? Šta o tome kaže šef šibenskog SDP-a, saborski zastupnik Franko Vidović?
– Je li istina, je li moguće da SDP kandidira HDZ-ovca za dogradonačelnika Šibenika?
Je, moguće je, sve je moguće ovog momenta. Bitku treba dobiti, a s 25 posto SDP-a, i potporom potencijalnih partnera koji ne prelaze izborni prag, to nije moguće. Uostalom, i kad smo išli s Antom Županovićem kao našim kandidatom za gradonačelnika Šibenika ušli smo dijelom u desno biračko tijelo u kojem je bilo dosta njegovih prijatelja. Osim toga, aktualna HDZ-ova vlast u gradu nije napravila ništa, pa su sad sve opcije otvorene za svakovrsnu suradnju, sasvim mirno objašnjava Vidović.
– Ali Dobra, otkud Dobra s SDP-om?
Istina je da je on bio operativac HDZ-a, ali nikad nije bio rigidan, nije išao nikad džonom na nas, HDZ kritizira otvoreno i oštro već godinu dana, i sve to nas je na neki način približilo.

Izborna matematika

– Kandidat vam je još u HDZ-u…
Točno, i bit će dok ga ne izbace iz stranke u skladu s odredbama Statuta HDZ-a. Kad njegova kandidatura na listi SDP-a bude i službena.
– Ne bojite li se da će vam dio članova i simpatizera SDP-a okrenuti zbog toga leđa?
Ne, mislim da se to neće dogoditi i da će nam ostati vjerni oni koji su to bili i dosad, a s Dobrom možemo osigurati i šire biračko tijelo. Mi ne mijenjamo vrijednosne stavove, idemo na komunalne izbore na kojima ideološka pitanja nisu u prvom planu. Uostalom, prije sedam – osam godina smo koalirali na gradskoj razini s HSP-om, i nikome to nije posebno smetalo, ništa se strašno nije dogodilo, niti je SDP prestao biti SDP.
– Ne vrijeđa li kandidiranje HDZ-ovca za dogradonačelnika vaše istaknutije članove koji su aspirirali na tu funkciju?
Ne. Pa i gradonačelnik i zamjenica gradonačelnika, koju ćemo tek predstaviti, su SDP-ovci. A izbori nisu podjela uloga po zaslugama, nego su više nalik matematičkoj jednadžbi.

Dobra je bio Živkovićeva ideja!

– Što u toj jednadžbi znači Anton Dobra?
Prepoznatljiv je.
– Po čemu?
Svačemu. Postoji logika ovakve kandidature, postoji politički interes i njegov i naš. Naš je interes da pokažemo građanima na njegovom primjeru da se HDZ lomi, da nije tako monolitan kakvim se uvijek predstavlja. A Dobrin je interes da s nama zaigra u jednoj političkoj utakmici koja bi mogla biti i za njega i za nas dobitna.
– Što o tome misli kandidat za gradonačelnika, Joško Živković?
Pa to je bila njegova ideja!

Opcija s efektom bombe

Oho, pa to je već nešto sasvim novo u SDP-u, rekli bismo, neki novi vjetrovi koji su posve otpuhali ideološke razlike na margine lokalnih izbora. Otkud Živkoviću tako radikalna ideja?
– Nisam imao izbora, bio sam prisiljen ući u matematiku koja u sadašnjim okolnostima jedina funkcionira. Razgovarao sam s mnogima, s našim tradicionalnim partnerima prije svih, i sve su računice pokazivale da takva lista ne bi bila ni drugoplasirana. Pa sam odlučio zaigrati na sve ili ništa, jer ovo je moja prva i zadnja politička utakmica, pa sebi mogu dopustiti biti i radikalan- iskreno će Živković, uvjeravajući nas kako s Dobrom dijeli sasvim dovoljno zajedničkih stavova oko nekih bitnih pitanja.
– Ovo je bila jedina opcija koja može proizvesti neki šušur, koja ima efekt bombe, koja privlači pažnju i nikog ne ostavlja ravnodušnim. A to sigurno donosi bolji rezultat od standardnih kriterija- zaključuje.
E, pa da vidimo što će šibenskom SDP-u donijeti eksperiment koji djeluje kao svojevrsno političko svetogrđe. Ako toga u ovom promiskuitetnom zanatu kod nas još uopće može biti…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI