Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA / UKRATKO
SDP traži ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja

SDP traži ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja

 

SDP je u ponedjeljak predstavio svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja jer on, kako tvrde, diskriminira osobe starije od 30 godina. Inicijativu za ocjenu ustavnosti podržalo je 42 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSU-a, HSS-a, SDSS-a i dio nezavisnih zastupnika.

Kako je, na konferenciji za novinare, istaknuo potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja nezaposlenom osobom utvrđena je osoba mlađa od 30 godina, pa se radi o diskriminaciji na temelju dobi.
– Imate primjer Europskog suda koji jasno govori ne samo da je diskriminacija na temelju dobi zabranjena već da svaka osoba koja je podvrgnuta takvoj diskriminaciji  ima pravo na naknadu štete od onoga tko diskriminira. To znači da svaka osoba kojoj zbog dobi neće biti omogućen pristup stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na naknadu štete od Hrvatske, kazao je Grbin.
Mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su startale 1. ožujka, osmišljene su samo zbog lokalnih izbora i želje da se umjetno smanji broj nezaposlenih, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić koji je dodao kako devet Vladinih mjera ne donose ništa novo osim što su povećani iznosi naknada i ide se na ruku poslodavcima.
– Vlada mjere dizajnira prema poslodavcima i omogućava trgovačkim lancima da umjesto blagajnica koje rade za 3 800 kuna dobiju mlade koji su završili trgovačku školu za 2 620 kuna. S druge strane, mjera se otvara i prema gimnazijalcima… Za što će se on stručno osposobljavati ako nema ni struku ni kvalifikaciju, pitao je Mrsić i zaključio kako će se ovakvim mjerama i zakonom još više otvoriti vrata Hrvatske i još više će mladi odlaziti van.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI