Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
UKRATKO
SAD o ljudskim pravima u RH: Korupcija, socijalna diskriminacija i nasilje najveći su problemi u kršenju ljudskih prava

SAD o ljudskim pravima u RH:
Korupcija, socijalna diskriminacija i nasilje najveći su problemi u kršenju ljudskih prava

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Department u svom izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. Transparency International Hrvatska ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa,  neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava u izvješću State Departmenta za 2016. u Hrvatskoj.
Zabrinutost u učinkovitost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 neriješenih slučajeva na domaćim sudovima.
Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplata plaća, područja su koje State Department također izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.
I dalje je problem povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji židovskih općina u Hrvatskoj.
U kontekstu antisemitizma spominje se nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi te odluka židovskih općina da bojkotiraju službenu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva Vladinim umanjivanjem zločina ustaškog režima.
O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima. Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je, piše u izvješću.
U dijelu medijskih sloboda u izvješću  se spominje napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Vijeća za elektroničke medije. Spominje se kako je tada novoizabrani potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam tisuća ljudi u Zagrebu protiv odluke Vijeća za elektroničke medije da na tri dana prekine emitiranje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba. Predstavnik za medije u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi u izvješću je nakon posjeta Hrvatskoj napisao “da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopolitici – uznemiravanja i zastrašivanja neovisnog regulatornog tijela za medije”, navodi  State Department.
“Korupcija je i dalje problem u Hrvatskoj”, piše u izvješću u kojem se spominje ocjena Europskog parlamenta da je rizik najveći u poslovima javne nabave.

Korupcija uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja

Transparency International Hrvatska (TIH) u povodu Izvješća State Departmenta, ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.
Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva, a svakodnevne korupcijske afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobni politički obračuni političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, stoji u priopćenju TIH-a.
“Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije“ stoji u priopćenju TIH-a.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI