Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO
Protestna akcija sindikata povodom Dana žena: Žene trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta!

Protestna akcija sindikata povodom Dana žena:
Žene trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta!

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge RODA – Roditelji u akciji, organiziraju protestnu akciju povodom Međunarodnog dana žena pod nazivom Žene protiv bijede.Traže socijalnu pravdu, zaustavljanje urušavanja ženskih ljudskih prava te da vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi.

Protestnom akcijom upozoravaju na teške socijalno-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj “gdje 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, gdje sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva, gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad, gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji”.
Na Međunarodni dan žena Savez samostalnih sindikata Hrvatske poziva na razbijanje staklenih zidova i stropova koji segregiraju žene i muškarce u različite profesije i traži dostizanje pune rodne jednakosti na tržištu rada, traži kvalitetna i sigurna radna mjesta, neupitna reproduktivna i seksualna prava i kvalitetne i dostupne javne usluge.
– Krajnje je vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede; krajnje je vrijeme za NAŠ oporavak – žene trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta!, poruka je iz SSSH-a, čije priopćenje u povodu Međunarodnog dana žena donosimo u nastavku:
Svake godine obilježavamo Međunarodni dan žena, nastavljajući borbu tekstilnih radnica New Yorka od prije 160 godina za ženska prava, za ženska radnička i sindikalna prava, za jednakost i ravnopravnost. Aktualna stvarnost, naime, pokazuje kako rodna jednakost nije izborena, propisi su i dalje puni rupa kroz koje bujaju novi načini izrabljivanja žena, nemogućnost napredovanja u karijeri uz novo dokazivanje poslije svake trudnoće i poroda, češći rad po ugovorima na određeno ili nepuno radno vrijeme, niže plaće tokom rada te siromaštvo u starosti. Podsjećamo kako se siromaštvo često prikazuje upravo licem starice!
Također podsjećamo kako je Svjetski ekonomski forum (WEF) nedavno upozorio kako se, zbog usporavanja napora na smanjivanju razlike u plaći između muškaraca i žena, ekonomska jednakost neće doseći sljedećih 170 godina. Još prošle godine taj je rok bio “samo” 118 godina. Nadalje, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Izvješću za 2015. godinu iznio je podatak o jazu od 10,2 posto, odnosno da muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene.

Niže plaće danas podrazumijevaju i niže mirovine sutra. Sužavanjem rodnog jaza u plaćama pomogli bismo smanjiti i razlike u mirovinama koje osuđuju mnoge žene na mirovinu u siromaštvu.
SSSH, kao organizacija radnika posvećena rodnoj jednakosti, i danas iskazuje svoju solidarnost sa svim ženama. Žene čine polovinu naše sindikalne obitelji i polovinu radne snage općenito. Podupiremo i svoje muške članove koji se aktivno i solidarno sa svojim sindikalnim kolegicama bore protiv politika segregacije i neravnopravnosti!

Zahtijevamo veće plaće, jednake za muškarce i žene, efikasnu  borbu protiv nasilja nad ženama – u kući i na radnom mjestu, neupitna reproduktivna prava žena, razvoj cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa i kvalitetne javne usluge. Zahtijevamo nova kvalitetna radna mjesta koja će jamčiti održive sustave socijalne sigurnosti. 

Vrijeme je da se organiziramo. Pozivamo radnice da nam se pridruže u zajedničkoj borbi – učlanjenjem u sindikat radnice i radnici mogu se zajedno uspješnije boriti za pravednije plaće, i zajedno izboriti kolektivni ugovor koji je najbolji alat za ostvarivanje dostojanstvene plaće.

Pozivamo sve naše članice i članove, sve radnice i radnike da se pridruže prosvjednoj akciji Ženske sekcije SSSH, sindikalnih grupa drugih sindikalnih središnjica, aktivistkinjama Ženske mreže Hrvatske i Rode u srijedu, 8.3.2017. u 12.00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i upozorimo na sve veće žensko siromaštvo i odgovornost Vlade Republike Hrvatske.

Zajedno protiv bijede! Vrijeme je za NAŠ oporavak – veće plaće i kvalitetna radna mjesta za ŽENE! Sretan Dan žena!”

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI