Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
UKRATKO / VODA
Projekt „Water saving challenge”: Kako riješiti nestašicu vode na otocima

Projekt „Water saving challenge”:
Kako riješiti nestašicu vode na otocima

Vis/Foto: TZ Vis

„Water saving challenge”, naziv je međunarodnog projekta kojem je cilj rješavanje nestašice vode na otocima. U projektu uz hrvatske otoke Vis i Lastovo sudjeluje još 6 otoka iz Francuske, Grčke i Irske.

U okviru „Water saving challenge” (WaSaC) projekta istražit će se mogućnosti korištenja tehnologija u rješavanju nestašice vode na otocima ali će se također i utjecati na svakodevne navike ljudi u potrošnji vode. Za rješavanje nestašice vode, mnogi su usmjereni na povećanje opskrbe vodom. No projekt „Water saving challenge” promovira politiku smanjenja potražnja za vodom, odnosno utječe  na “drugu stranu” problema nedostatka vode.
Brojni otoci suočeni su s problemom nestašice vode i kroz stoljeća su “nakupili” vještine za inovativna rješenja čime su odličan laboratorij za učenje kako štediti vodu. Istovremeno velik broj otoka ovisi o turističko-ugostiteljskoj privredi koja podrazumijeva i veliku potrošnju vode. Na nekim otocima, ljetno stanovništvo je deset puta veće od
zimskog što dodatno stvara pritisak na ionako slabe vodne resurse. Projekt će za razvijanje modela uštede vode koristiti iskustva osam hrvatskih, francuski, grčki i irskih otoka.
 – Cilj projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama. Ideja je uštedjeti i vodu i novac. Uključeni otoci će postaviti primjer ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice, kaže hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji se priključio realizaciji projekta „Water saving challenge” na inicijativu Christiana Pleijela iz Europske federacije malih otoka.
Kao suosnivač Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu, Picula dodaje kako nema razvoja inovativne i održive Europe bez pametnih, uključivih i uspješnih otočnih zajednica.
– Upravo otoci svojim iskustvom života s ograničenim resursima mogu i moraju postati mjesta inovacije i primjer zajednicama diljem EU, smatra Picula.
Projekt „Water saving challenge” za razvijanje modela uštede vode koristiti će iskustva osam hrvatskih, francuskih, grčkih i irskih otoka.Tijekom travnja 2017. planira se terensko istraživanje na otocima koji sudjeluju u projektu, a konačni rezultati istraživanja kao i prijedlozi za rješavanje nestašice vode na otocima trebali bi biti predstavljeni na završnoj konferenciji u studenom. Kao uvod u provedbu projekta, u utorak, 21. ožujka, u Europskom parlamentu bit će održana i prva panel rasprava o otocima u Strategiji 2020.-desetogodišnjoj strategiji Europske unije za rast i zapošljavanje.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI