Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Župan Posavec govori o potrebi modernizacije javne uprave (Foto: Tris/H. Pavić)

Poslovni uzlet:
Hrvatsku treba decentralizirati, a ne ukidati županije, gradove i općine

Župan Posavec govori o potrebi modernizacije javne uprave (Foto: Tris/H. Pavić)

 

‘Poslovni uzlet’ (Foto: Tris/H. Pavić)

U Šibeniku se danas održava niz panela i radionica za poduzetnike pod nazivom Poslovni uzlet Šibensko-kninske županije i grada Šibenika, gdje je, među ostalim, ukazano i na potrebu podizanja razine efikasnosti javne uprave.

– Druge smo godine u Šibeniku, što pokazuje da smo lani napravili dobar posao te malim i srednjim poduzetnicima omogućili edukacije, i to besplatne. Cilj manifestacije je ukazati i pokazati da znanje jest moć i da je u današnja vremena bitno, posebno za one koji rade i nemaju puno vremena, da pratiti trendove i obrazovati se. U četiri godine Poslovnog uzleta otvorili smo mnoge teme, otvarat ćemo ih i dalje kako bi ukazivali na probleme s kojima se susreću mali i srednji poduzetnici, ali ukazivali smo i na sve njihove uspjehe. Zadnje dvije godine ukazujemo i na činjenicu da bi neke ovlasti trebalo prepustiti lokalnoj samoupravi da bi stvari išle brže i da bi išle u korist malih i srednjih poduzetnika – kazao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević na otvaranju manifestacije koja se održava u šibenskoj Gradskoj vijećnici.


Osnovna ideja Poslovnog uzleta je promicanje malog i srednjeg poduzetništva i omogućavanje alata pomoću kojih bi sudionici besplatnih edukacija postali još bolji i uspješniji te ostvarivali rast u poslovanju.  Kako je na otvaranju kazao gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, upravo su mali i srednji poduzetnici izvukli šibensko gospodarstvo iz ponora u koji je upalo dezindustrijalizacijom ’90-ih.
Na panelu ‘Decentralizacija i razvojna uloga županije’ je upozoreno na potrebu strukturne reforme, odnosno modernizacije javne uprave, ali ne u smislu ukidanja i smanjenja broja županija, gradova ili općina, već njene decentralizacije i povećanja učinkovitosti.
– Kada govorimo o javnoj upravi, to je također proizvod, a kao i proizvod svakog poduzetnika uvijek morate nuditi kvalitetnije. Korisnik tog proizvoda su građani, koji samo žele da za isti ili, ako je moguće, manji novac dobiti kvalitetnu javnu uslugu koju nudi javna uprava – rekao je sudionik panela o decentralizaciji Marija Posavec, župan Međumurske županije.
Za sadašnju javnu upravu je kazao da nije kvalitetna, te da je preglomazna.
– Čak 42 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj se veže za javni sektor. To je puno. To je neodrživo – ustvrdio je Posavec, dodajući kako ta javna uprava nije do kraja učinkovita.

Panel o decentralizaciji (Foto: Tris/H. Pavić)

– No, kad se spustite na lokalnu razinu, stvari su potpuno drugačije. Sve ono što su dobili gradovi i županije posljednjih 15 godina kao ovlasti ide dosta bolje, na izdavanje građevinskih dozvola ne čeka se dugo, kraće nego za neke papire koje izdaje država. Ono što je u direktnoj ingerenciji lokalne i regionalne samouprave je efikasnije i na tim primjerima se treba temeljiti reforma, odnosno bolje rečeno modernizacija  javne uprave. Naravno, sve to trebaju pratiti i novci – rekao je Posavec uputivši i snažnu kritiku fiskalne centralizacije Hrvatske.

– Kakvu situaciju imate danas? Zaradite sto kuna i na tih sto kuna zarađenih morate platiti još sto kuna poreza. Od tih sto kuna koje plaćate 91 kuna ostaje centralnoj državi, u državnom proračunu, a ovih devet kuna se razdijeli na sve općine, gradove i županije zajedno, s time da polovica tog dijela otpada na Grad Zagreb kao sjedište i središte mnogih tvrtki. To je danas financijska slika Hrvatske – rekao je Posavec.

Župan Posavec govori o potrebi modernizacije javne uprave (Foto: Tris/H. Pavić)

Po njemu, nije problem što imamo puno županija, gradova i općina.

– Jedna Austrija, koja je dvostruko veća od Hrvatske po broju stanovnika, ima šest tisuća općina. I one funkcioniraju. Nisu centralizirani. Dakle, stvar je samo u decentralizaciji. U našem slučaju, ako država odluči da dvostruko više novaca nego danas spušta na lokalne razine, onda bi omjer bio 80 prema 20 te bi mi i dalje bili visokocentralizirana država – rekao je Posavec.

Nakon panela o decentralizaciji slijedi panel ‘Dizanje kvalitete turističke ponude u Šibeniku’, te besplatne radionice za sve prijavljene sudionike, prva o tome ‘Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?’, a potom i ‘Bilanca u malom prstu’ o računovodstvenim procesima i financijskim izvještajima te s osnovnim elementima financijske analize i javnim registrima.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI