Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Nekadašnja tvornica TVIK-a u Kistanjama (Foto: Tris/H. Pavić)

Kistanje:
Pogon za proizvodnju opreme za vjetroelektrane – ni radova ni proizvodnje…

Nekadašnja tvornica TVIK-a u Kistanjama (Foto: Tris/H. Pavić)

Nekadašnja tvornica TVIK-a u Kistanjama (Foto: Tris/H. Pavić)

U studenome prošle godine u starom TVIK-ovom pogonu u Kistanjama zatekli smo na terenu bagere i nekoliko radnika koji su obavljali zemljane radove u prostoru ispred tvorničkog objekta. Nisu nam dozvolili snimanje a još manje su bili raspoloženi za bilo kakav razgovor kao da se radi o najstrože čuvanoj tajni. Jedina oznaka koja je upućivala na mogućeg investitora bio je logo grupacije Lager- Bašić, i to nas je dovelo do Ivana Šimića, direktora tvrtke CEMP iz grupacije Lager,  koja je investitor radova u Kistanjama gdje bi trebao niknuti pogon za proizvodnju dijelova za vjetroelektrane. Šimić nam je tada najavio prve proizvode iz kistanjskog pogona sredinom ove godine. No, od studenoga 2016. do druge polovine ožujka 2017. u Kistanjama, u pogonu ex-TVIK-a, baš ništa se nije počelo graditi…

– U pravu ste, ništa još nismo ni počeli jer čekamo Rješenje Ministarstva zaštite okoliša o utjecaju na okoliš s obzirom da smo smanjili pogon sa 71 na 48 turbina. Čak je i načelnik općine Kistanje Goran Reljić morao intervenirati u Ministarstvu kako bi što prije dobili potrebne dozvole i krenuli s radom. Taj problem – kaže Šimić- uopće nismo očekivali. Ministarstvo je bilo dužno ispustiti nam rješenje u roku od mjesec dana, a prošla su tri mjeseca i još uvijek sve stoji- žali se investitor.

Pogon u Kistanjama, kako nam je objasnio Šimić, samo je dio projekta kojim je predviđena još jedna tvornica u Oćestovu, a u ta dva pogona, teška oko 16 milijuna eura,  proizvodili bi se dijelovi za vjetroparkove na području cijele jugoistočne Europe. Pogone grade u suradnji s Viaduktom, a najavljuju posao za oko 250 radnika. Čak su se i žalili da će imati probleme s radnom snagom jer u Kistanjama nema raspoloživih radnika kakvi su potrebni CEMP-u i morat će proći prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju kako bi dobili posao.

Međutim, do otvaranja radnih mjesta u Kistanjama još će proteći vode Krkom…

Ni pogon u Oćestovu nije još u fazi radova, jer, tvrdi Šimić, država s Gradom Kninom nije razriješila imovinsko-pravna pitanja u industrijskoj zoni pa se nije mogao raspisati ni natječaj za dodjelu zemljišta investitorima, bilo u vlasništvo ili u najam. Dočim se imovinska pitanja riješe, ide natječaj, i dalje ne bi trebalo biti problema- vjeruje direktor CEMP-a koji vodi i veliki projekt vjetroparka Krš-Pađene, grupacije Lager – Bašić.

Lager je kupio austrijsku tvrtku CEMP 2012. , a s njom je preuzeo i četiri velika projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije, odnosno vjetroparkove u Dalmaciji, ukupne vrijednosti oko 600 milijuna eura. Cijela računica oslanjala se na obveze HEP-a da prihvati u elektroenergetski sustav države 1200 megavata iz obnovljivih izvora, u skladu s Nacionalnom energetskom strategijom koja predviđa do 2020. najmanje 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Kvota je u međuvremenu smanjena na 744 megavata, ali je biznis s vjetroelektranama i dalje unosan.

Repovi Pincoma iz Mostara

Sumnjičavost prema velikim ambicijama investitora, tvrtke CEMP, izazivaju ,međutim, neki stari repovi Ivana Šimića i njegova poduzeća Pincom d.o.o. Mostar, koja je već godinama blokirana i stoga dužna radnicima plaće za više od sedam godina (!?) Na tu okolnost nas je uputila grupa tamošnjih radnika koji od Šimića potražuju velik novac.

Šimić o tome kaže: Pincom d.o.o. Mostar je u blokadi koju je provela Porezna uprava zbog navodnog neplaćanja PDV-a,  a radi čega smRepovi Pincoma iz Mostarao pokrenuli sudski spor. A kako smo do danas u blokadi naravno da ne možemo ništa raditi jer nas je država nepravomoćno blokirala i sad vodimo spor s državom. Ne možemo isplatiti radnike ako smo 7-8 godina u blokadi- objašnjava Šimić, dodajući kako firmu nije mogao poslati u stečaj dok ima neriješene odnose s državom ( BiH).

– Da sam poduzeće bacio u stečaj nikad radnicima te plaće ne bi bile isplaćene. Ovako, firma ima na računu nedirnutih 400 tisuća KM i radnici će biti isplaćeni dočim se skine blokada. To su ti naši apsurdi : firma je u blokadi, a sud me oslobodio jer smo dokazali da su sve obveze plaćene- veli Šimić, kojemu nije jasno zašto se sad otvara ta „privatna priča“ u kontekstu novih projekata koje vodi za CEMP…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI