Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
Noćna ptica najbolji narativni film Nizozemskog festivala animacije

Noćna ptica najbolji narativni film Nizozemskog festivala animacije

Manjinska hrvatska koprodukcija Noćna ptica proglašena je najboljim narativnim kratkometražnim animiranim filmom na dvadesetom Nizozemskom festivalu animacije u Utrechtu.

‘Intenzivna atmosfera odmah nas je uvukla u film. Smatramo da je priča vrlo zanimljiva, a glavni lik izuzetno životan’, izjavio je žiri prilikom dodjele nagrade. Članovi žirija bili su Michael Dudok de Witt, Igor Kovaljov i Takeshi Nagata.
Noćnu pticu režirala je slovenska redateljica Špela Čadež, a nastao je u koprodukciji hrvatskog Bonobostudija. Film je do sada nagrađen na Festivalu slovenskog animiranog filma, Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, Međunarodnom festivalu animiranog filma Animated Dreams i Međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka.
Nagradu za najbolji nenarativni kratkometražni animirani film na festivalu u Utrechtu dobio je film Strange Fish Stevena Subotnicka, dok je najbolji dugometražni animirani film The Red Turtle Michaela Dudoka de Witta.
U natjecateljskom programu festivala prikazana je i Ježeva kuća Eve Cvijanović, a u popratnom programu frestivala ‘Expanding Animation’ sudjelovao je hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić.
Više detalja o nagrađenima dostupno je na službenoj stranici festivala.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI