Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
IZDVOJENO / UKRATKO
Heinneken (foto Heineken)

Nije šala:
Mađari danas raspravljaju o zabrani piva Heineken jer ima zvijezdu

Heinneken (foto Heineken)

Heineken (foto Heineken)

Šala kako bi neki zabranili i pivo Heineken jer na etiketi ima zvijezdu više nije šala – u Mađarskoj bi uskoro mogla biti zbilja. Naime, danas se u mađarskom parlamentu počelo raspravljati o ‘uklanjanju totalitarnih simbola’, a među koje neki u toj zemlji svrstavaju i crvenu zvijezdu.

– Crvena zvijezda brenda piva Heineken mogla bi postati žrtvom pokušaja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola povezanih s godinama nacističke okupacije i, u ovom slučaju, 40 godina komunističke vlasti. Desna vlada premijera Viktora Orbana, suočena s izborima u travnju iduće godine, kaže da joj “moralna obveza” nalaže da zabrani komercijalnu upotrebu simbola poput svastike, srpa i čekića i crvene zvijezde. Parlament je počeo raspravu o predloženoj zabrani u ponedjeljak.Zvijezda je logo piva Heineken otkako je prvi put proizvedeno u drugoj polovici 19. stoljeća, a promijenjena je u crvenu ’30-ih godina. Smatra se da je ona simbol pivara ili različitih faza procesa proizvodnje piva. Međutim, crvena zvijezda je također bila simbol komunizma – kako javlja Hina.
No to nije sve, oni koji koriste navedene simbole mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do dvije milijarde forinti (6,97 milijuna dolara) i zatvorskom kaznom.
Kako se ističe, glasnogovornica Heinekena nije željela komentirati nacrt zakona, a glasnogovornik mađarskog parlamenta Zoltan Kovacs također je odbio komentirati, no nije isključio mogućnost da bi na temelju zakona ‘totalitarno’ pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo biti zabranjeno.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI