Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GRAĐANI
Marš na Marš: Danas je Noćni marš

Marš na Marš:
Danas je Noćni marš

fAKTIV, feministički kolektiv koji se zalaže za radnička i socijalna prava žena, organizira večeras u Zagrebu Noćni marš. Večerašnjem Noćnom maršu koji započinje okupljanjem u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma se, prema najavama, priključuju brojne organizacije civilnog društva.U nastavku je njihov poziv s obrazloženjem zašto će noćno marširati na Međunarodni dan žena.

Poziv na Noćni marš (foto Facebook)

Lani smo u velikom broju marširale i utabanim putevima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu – da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima.


Osmi mart je i slavlje i odavanje poštovanja toj borbi te njezinim tekovinama. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava.

Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo tim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim ‘podržavateljima života’, koji nam serviraju priču o „životu“ dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju:

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju.

Slijedimo svoje prethodnice – borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! OVO JE DOBA OTPORA! SAD JE VRIJEME OTPORA!

Pridružite nam se na osmomartovskom Noćnom maršu! Okupljamo se u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, Marš kreće u 18:30.

 

Inače, fAKTIV je, kako se predstavljaju, feministički kolektiv čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.
– Kolektiv je osnovan kako bismo se, u svjetlu aktualnih društvenih, ekonomskih i političkih kretanja, jasno i odlučno suprotstavile sveprisutnoj socijalnoj i ekonomskoj nejednakosti, fašizaciji, seksizmu, homofobiji i transfobiji, klerikalizaciji i militarizaciji društva te cenzuri i ukidanju slobode govora i izražavanja. fAKTIV je izrastao 2016. godine iz ad hoc inicijative “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” i organizacijskog odbora “Noćnog marša – 8. mart ” s ciljem izvaninstitucionalnog djelovanja na stvaranju feminističke prakse kao dio šireg i solidarnog antikapitalističkog pokreta – pojašnjavaju razloge svojega djelovanja.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI