Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Kanalizacijski ispust kod Atlagića mosta i sedam milijuna eura vrijedan kninski pročistač (Foto: Tris/M. C.)

Krkom nizvodno – sedam milijuna eura dali za pročistač, a fekalije i dalje izlijevaju u rijeku

Kanalizacijski ispust kod Atlagića mosta i sedam milijuna eura vrijedan kninski pročistač (Foto: Tris/M. C.)

Dok se javnost i politika zabavljaju raspravama tko bi trebao sjediti u Upravnom vijeću Javne ustanove Nacionalni Park Krka, Krka (rijeka) proživljava svoju dramu. Sve otpadne vode s područja Knina, grada čije administrativno područje nastanjuje 15.000 ljudi,  ispuštaju se nepročišćene u rijeku i plivaju nizvodno, kroz Nacionalni park čije ‘nedirnute’ ljepote svake godine dođe vidjeti milijun turista.

Kako kažu turistički prospekti, ’22 metra visok Topoljski buk ili slap Krčić nedaleko od Knina – izvorište je života svega što raste i diše od Dinare do Jadranskog mora. Ispod tog slapa izvire rijeka Krka – krška ljepotica koja čuva pravu prirodnu riznicu, preko tisuću biljnih vrsta i preko 18 vrsta riba – većinom endemičnih’. No svega par kilometara od ‘izvorišta života svega što raste i diše od Dinare do Jadranskog mora’, kod kninskog Atlagića mosta, izvorište je smrdljivog zagađenja koje postaje suputnik riba na 72 kilometra dugom Krkinu putu do mora. U blizini mosta nekada davno sagrađeno je betonsko okno i šaht. Namjena mu je da se u njega cisternama ulijeva sadržaj kamiona-cisterni za pražnjenje septičkih jama, ne bi li što lakše kroz cijev skliznuo u rijeku. I krenuo nizvodno.

– Svaki je dan je ovako, bar tri četiri puta. Umjesto riba, Krkom plivaju fekalije, toaletni papir, ulošci i pelene. Strava – kaže nam Kninjanin Marinko Cvjetković, ribočuvar Športsko-ribolovnog društva Krka.

On je snimio šokantni video i proslijedio ga hrvatskim medijima. Uz Cvjetkovićevo odobrenje objavljujemo ga i na Trisu.

Na problem pražnjenja cisterni s fekalijama u Krku, ali i industrijskih otpadnih voda iz kruga tvornice DIV, kontinuirano upozoravaju volonteri Ekološke udruge ‘Krka’.

– Mi o tome trubimo godinama. Nema institucije koju višekratno nismo obavijestili i uputili prijave.  Inspekcije su više puta bile na terenu, napravile nadzor i proslijedile prijave. No, ništa se ne događa, istresanje kanalizacije se nastavlja. Izgleda da je zapelo na pravosuđu – kaže Srečko Kmetič iz Ekološke udruge Krka.

Do kada će se kanalizacija plivati Krkom pokušali smo saznati u gradskoj upravi Knina, gdje kažu da bi sustav odvodnje otpadnih voda mogao profunkcionirati do ljeta. Još 2011. godine započet je IPA Projekt „Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Kninu“ (POVEZNICA) vrijedan 7.721.812 eura krajem travnja bi mogao proraditi, nakon brojnih i velikih poteškoća u realizaciji. Pročistač i kanalizacijska mreža, naime, su završeni, ali nisu u pogonu. Razlog su loši temelji postrojenja, odnosno slijeganje terena na kojem je pročistač sagrađen.

Fekalije završavaju u rijeci – kanalizacijski ispusti kod Atlagića mosta u Kninu (Foto: Tris/ H. Pavić)

– Knin se nalazi na močvarnom području, na jezerima koja su isušena, zbog čega je tlo trusno. Nakon što su uočeni razmjeri problema, napravljeno je preprojektiranje i posebno temeljenje. Sva kanalizacijska mreža je već završena, a gotov je i pročistač. No, čekaju se rezultati završnih geomehaničkih ispitivanja kako bi sustav bio pušten u probni rad – rekao nam je gradonačelnik Knina Nikola Blažević.

Ta posljednja geomehanička mjerenja najavljena su za 25. travnja i, bude li sreće, tada će pročistač biti pušten u probni rad. No, utvrdi li se da se slijeganje tla nastavilo u mjeri koja može biti kritična za postrojenje, morat će se tražiti nova lokacija.

A do tada će krškom ljepoticom, uz 18 endemskih ribljih vrsta, plivati fekalije i sve vrste smeća.

Pročistač i cijevi plaćeni su sedam milijuna eura, ali – ne rade (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI