Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Branko Hrg, Toni Turčinov, Goran Dodig i Tomislav Kale (Foto: Tris/H. Pavić)

Konverzija seljaka u demokršćane:
‘Vratiti nadu, vratiti vjeru da ima poštenih političara’

Branko Hrg, Toni Turčinov, Goran Dodig i Tomislav Kale (Foto: Tris/H. Pavić)

Branko Hrg, Toni Turčinov, Goran Dodig i Tomislav Kale (Foto: Tris/H. Pavić)

Dojučerašnji predsjednik Općinske organizacije HSS-a i načelnik Općine Murter-Kornati pojasnio je razloge istupanja iz stranke i predstavio je svoju novu političku opciju – Hrvatsku demokršćansku stranku. Uz potporu oba saborska zastupnika HDS-a – Gorana Dodiga i Branka Hrga – te nekolicine novih HDS-ovaca Turčinov je najavio pobjedu na izborima u svibnju.

– Svi znamo da je Općina Murter godinama kaskala za nekim drugim općinama, za Općinom Tisno, pa se tu pojavila i Općina Pirovac. Mislim da smo  mi sada preuzeli inicijativu i krećemo u lov na ostale općine Šibensko-kninske županije, da ćemo ih prestići, da ćemo surađivati s njima, ali da ćemo čak biti i bolji. Uz ovakve ljude i podršku koju imam, mislim da će Murter ići samo u dobrom smjeru – rekao je Turčinov pojašnjavajući razloge prelaska iz HSS-a u HDS.

Za odluku o prelasku u HDS Turčinovu je bio važan i primjer Branka Hrga, bivšeg predsjednika HSS-a koji je stranku napustio kad je odlučila koalirati sa SDP-om.

– U HSS-u nije bio dobar put kojim smo krenuli. Branka znam, a ostao sam i nakon što je on izašao. Pokušao sam raditi s novim vodstvom, ali taj smjer i ta politika nisu zadovoljavale moje potrebe i potrebe mojih prijatelja i stranačkih kolega – rekao je Turčinov.

Dolaskom na zajedničko fotografiranje potporu Turčinovu dalo je 17 njegovih prijatelja i suradnika s kojima je prešao u HDS (Foto: H. Pavić)

Ustvrdio je i da u Murteru ima mnogo projekata koji čekaju realizaciju, a koje će biti lakše realizirati s novom strankom.

– Projekata ima jako puno. Falilo nam je tračak pomoći kvalitetnih ljudi. Uz gospodina Dodiga i gospodina Hrga imam ljude s kojima mogu surađivati i kojima se u svakom trenutku mogu javiti. Oni će mene podržati, a ja ću njih – pojašnjava Turčinov.

– Ovi mladi ljudi koji su ovdje bude nadu u budućnost, da će Hrvatska relativno brzo izaći iz krize koja je zahvatila sve pore društva. Kroz ovu stranku mi ćemo nastojati vratiti povjerenje u politiku, vratiti nadu, vratiti vjeru da u Hrvatskoj ima poštenih političara, vratiti sva nadanja i onih najstarijih koji su postali problem društva, iako su ga izgrađivali, vratiti povjerenje i vjeru onih koji misle otići vani – rekao je predsjednik HDS Goran Dodig.

S obzirom da HDS baš i nije stranka poznata široj javnosti, Dodig je našao za shodno pojasniti da se ne radi o vjerskoj sekti.

– HDS nije vjerska sekta. Ona počiva na socijalnom  nauku katoličke crkve, ali ona je otvorena i za vjernika i za one koji to nisu, za sve one kojima je čovjek središte političkog događanja – rekao je Dodig.

Predsjednik HDS-a Goran Dodig (Foto: Tris/H. Pavić)

Turčinov je na pitanje novinara ispričao kako je telefonski obavijestio predsjednika HSS-a Krešu Beljaka o izlasku. Rekao je da je razgovor kratko trajao.

– Krešo je pitao zašto odlaziš, rekao sam iz tih razloga, a razlozi su bili bolji napredak Općine Murter, bolja suradnja i bolja politika HDS-a naspram politike HSS-a u ovom trenutku – rekao je Turčinov,

Novinari su ga pitali i o budućnosti suradnje s načelnikom susjedne Općine Tisno, SDP-ovcem Ivanom Klarinom.

– Kad se radi o zajedničkim projektima ja i gospodin Klarin ćemo i dalje surađivati kako smo surađivali i prije, ali kad se radi o nekim nadmetanjima tu ću ja pokušati i pobijedit ću ga – rekao je Turčinov.

Bivši predsjednik murterske Općinske organizacije HSS-a kaže da je s njim u HDS prešlo 80 posto članova organizacije, odnosno da su u HSS-u ostali samo njegovi utemeljitelji.

Toni Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI